TELO VAM ŠALJE SIGNALE! SLUŠAJTE IH! Sedam najčešćih simptoma tumora na mozgu

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi.

Glavobolja
Foter / Avenue G / photo on flickr

Ključni faktor je lokacija u mozgu na kojoj se tumor nalazi.

– Kada uzmemo u obzir da svaka ćelija u mozgu može da postane tumor i da sve informacije, iz svakog dela putuju u njega i iz njega odlaze, jasno je da “lista potencijalnih simptoma tumora može biti beskonačna – kaže dr. med. Teodor Švarts, neurohirurg, za womenshealthmag.com.

Napadi

Nezavisno od vrste tumora, napadi su obično prvi znak da se opaka bolest krije u vašem mozgu.

– Tumor izaziva iritaciju moždanih ćelija, pa se zbog toga neuroni mogu ponašati na atipične načine, odnosno mogu da izazovu neoubičajene pokrete – tumači dr. med. Švarc.

Kao i tumori, napadi se pojavljuju u raznim oblicima, kao što su grčenje celog tela, trzaji u jednom zglobu ili delu lica.

Nespretnost

Ukoliko vam se često dešava da se zapetljavate s ključevima,  saplićete ili gubite ravnotežu, možda nije reč samo o nespretnosti.

Obratite pažnju i na probleme s govorom (petljanje jezika i sl), gutanje ili kontrolisanje izraza lica.

Utrnulost

Gubitak osećaja u nekom od udova ili u delu lica takođe može biti simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se tumor formira negde u blizini ili na samom moždanom delu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. To se dešava zato što se upravo tu mozak spaja s leđnom moždinom.

Glavobolje

Uprkos ljudskom porivu da česte glavobolje automatski povežemo uz tešku bolest, poput tumora, to zapravo često i nije slučaj.

– Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijoj fazi njegovog razvoja – tumači dr. Švarc.

Promene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično da promeni nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi su prilično retki.

Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osećaj zbunjenosti.

Mučnina

Uporna mučnina, koja traje već duže vreme i nikako ne popušta, može biti znak tumora na mozgu, naročito ako ne nalazite drugo logično objašnjenje za nju. Sumnjate da neko ima moždani udar? Tražite odgovore na ova pitanja.

Problemi s vidom

Zamagljeni vid, “dvostruka slika” i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu biti povezani s tumorom. Uz to, možete videti i razne oblike kako “plutaju u oku” i ometaju vam vid.