TEMA O KOJOJ RODITELJI RASPRAVLJAJU: Da li je dete pametno na mamu ili na tatu? Evo šta kažu naučnici…

Tema o kojoj svi roditelji vole da raspravljaju, kako ozbiljno, tako i u šali, jeste od koga su deca nasledila svoju inteligenciju.

pixabay.com

Zapravo postoji naučni razlog zbog kog deca nasleđuju svoju inteligenciju od svojih majki. Više studija, naime, pokazuje da je X hromozom odgovoran za “prenos” inteligencije. 

Žene imaju dva ta hromozoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) – tako da je dvostruko verovatnije da će deca od njih naslediti inteligenciju nego od očeva. 

Bilo je nekoliko studija koje su se time bavile tokom prošlih nekoliko godina. Jedna studija u Odseku za medicinska istraživanja za društvene i javno zdravstvene delatnosti u Glazgovu otkrila je da deca “imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama”. 

Istraživači su intervjuisali decu svake godine od njihove 14 do 22 godine, uzimajući u obzir različite činioce poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke – IQ mladih ljudi bilo je oko 15 bodova različito od IQ-a majke. 

No, ne slažu se svi naučnici s ovim osnovnim principom X hromozoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije deteta. 

Prema Psychology Spotu, procenjuje se da je 40-60 odsto inteligencije nasledno – ostatak dolazi iz našeg okruženja. Tako majke i tate mogu da igraju važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje dece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih veština, prenosi RTL.