Rak pankreasa se često otkriva kasno, a jedini izlaz za pacijenta je hiruško odstranjivanje tumora.

 

Tumor pankreasa još se naziva i “tihom bolešću” zato što se simptomi vrlo retko pojavljuju u ranoj fazi bolesti. Testovi koji bi pomogli pri ranom otkrivanju, na žalost, ne postoje.

Simptomi koji se pojavljuju su gubitak apetita, mučnina i povraćanje. Možete primetiti bezbolne žute mrlje po koži, žutilo oka, tamnu mokraću ili svetlu masnu stolicu, navodi stranica medicalnewstoday.

Takođe, pojavljuje se bol u gornjem delu abdomena zbog pritiska tumora na živce.

Rak pankreasa na visokom je četvrtom mestu među uzrocima smrti od malignih bolesti.

On se teško utvrđuje u ranom stadijumu kada je bez simptoma, a jednostavnih i jeftinih testova koji bi se mogli široko primjenjivati, nažalost nema, piše “Ordinacija“.

Profesor doktor Anton Bilčik, gastroenteorolog Instituta za tumore u Santa Monici pojašnjava nekoliko važnih simptoma.

Oči i koža su vam žuti

Ovo mogu biti simptomi problema vezanog uz alkoholizam, otkazivanje jetre ili raka pankreasa zato što se većina tumora pankreasa prvo razvija na gornjem delu organa pa tako mogu blokirati žučni kanal. Bez obzira na razloge, ove simptome ne smete ignorisati.

Izgledate kao da ste trudni

Ako ste osetili nadutost nakon obilnog obroka nema razloga za paniku, ali ako ste ostali naduti nekoliko dana, to je već signal za uzbunu. Ovo je jedan od prvih simptoma koje žene primećuju, ali ne posete lekara jer veruju da će proći. Verovatno se ne radi o raku ali je svakako stvar koja bi se trebalo ispitati.

Muka vam je od omiljenog deserta

Gubitak apetita je još jedan od važnih simptoma raka pankreasa. Kako tumor raste tako pritiska ostale organe, može “smetati” želudcu. Rezultat je osećaj slabosti i prejedanja iako ste malo pojeli.

Gubite kilograme

Gubitak apetita može dovesti do ubrzanog gubitka kilograma, a ako ga nikako ne možete sebi objasniti, možda biste trebali posetiti lekara.

Boli vas donji deo leđa

Ovaj tumor ne samo da uzrokuje problem sa želucem nego može pritiskati i ostale delova tela poput kičme i mišića koji ju okružuju. Ako je bol konstantna, svakako biste trebali posetiti lekara.loading...