Eksperimentalni test krvi, mogao bi otkriti autizam u više od 96 odsto slučajeva i to u širokom spektru pacijenata, što bi moglo ubrzati dijagnostifikovanje, ocenjuju naučnici u studiji objavljenoj u "PLoS Computational Biology" .

 

Reč je o poslednjem u nizu nastojanja da se razvije krvni test za rano otkrivanje autizma koji pogađa jedno od 68 novorođene dece.

Uzrok autizma i dalje je nepoznanica, ali se prema rečima naučnika pokazalo da vakcinacija nije jedan od uzroka.

– Ako se testiranja, koja su još u eksperimentalnoj fazi, pokažu kao precizna, mogla bi raspršiti strahove roditelja od autizma tamo gde ih nema, a s druge strane pomoći će razvoj rane terapije –  navodi koautor studije, dr. Jirgen Han sa Instituta Rensler Politehnik.

Testovi bi mogli ubrzati rok za rano otkrivanje autizma.

Autizam obuhvata širok spektar poremećaja od duboke nesposobnosti za komunikaciju i mentalne retardacije do relativno blagih simptoma, kao što je Aspergerov sindrom.

Lekari tipično dijagnostifikuju autizam posmatrajući ponašanje dece, poput repetitivnog ponašanja ili izbegavanje društva.

U većini slučajeva autizam se ne dijagnostifikuje pre 4. godine života, iako ga neki iskusni lekari mogu otkriti i ranije.

Han i njegove kolege su merili  nivoe 24 proteina povezanih sa autizmom i otkrili da je njih pet, kada se slože u pravu “austističnu” kombinaciju, najbolji pokazatelj poremećaja. Autizam pogađa oko 1,5 odsto dece.

Doktor Maks Viznicer sa Univerziteta Hospitals Cleveland Medical Center, nije učestvovao u istraživanjima, ali je istraživanja ocenio kao posebno zanimljiva.

– Mi ne znamo je li taj marker specifičan za autizam ili je to marker za bilo koju hroničnu bolest – rekao je Viznicer i ocenio da je pred naučnicima dug put kako bi dokazali kako se  radi o spektakularno važnom otkriću.

Naučnici su testirali 83 mališana u starosti od tri do deset godina kod kojih je autizam bio dijagnostifikovsn konvencionalnim metodama i otkrili “autističnu” kombinaciju pet proteina u 97,6 odsto slučajeva, dok je nije bilo u 96,1 odsto od 76 mališana koji nemaju autizam.