TEŽNJA KA SAVRŠENSTVU UNIŠTAVA: Ako ste PERFEKCIONISTA rezultati novog istraživanja vam se NIMALO NEĆE SVIDETI!

zena
pixabay.com

U retkim slučajevima se suicidalnost može pripisati jednom faktoru, a rezultati novog istraživanja, koje su sproveli naučnici sa kanadskog Univerziteta Vestern Ontario, pokazuju da je perfekcionizam povezan sa samoubistvom i samopovređivanjem!

 

Tokom istraživanja naučnici su ispitivali porodicu i prijatelje osoba koje su počinile samoubistvo, a rezultati su pokazali da je više od 56 posto njih težilo savršenstvu!

 

“Samostalni i društveno utemeljeni pritisci da budu savršeni – deo su ličnosti osoba koje su sklone suicidalnim idejama i samopovređujućim ponašanjima” navode autori istraživanja.

Oni dalje ističu kako je istraživanje iz 2013. godine pokazalo da je 68 posto adolescenata koji su počinili samoubistvo bilo poznato po izražavanju visokih zahteva i očekivanja, što su zajedničke karakteristike perfekcionizma.

Naučnici podsećaju da je prema studiji sprovedenoj početkom devedesetih godina perfekcionizam definisan kao visok standard performansi koji je popraćen preterano kritičkim procenama nečijeg ponašanja.

U istoj studiji navedeno je da su primarna obeležja perfekcionista osobine poput zabrinutosti zbog grešaka, samokritičnost, roditeljska očekivanja, lični standardi i organizacija.

Autori nove studije takođe objašnjavaju kako se perfekcionisti često bore za održavanje stabilnih odnosa te da upravo perfekcionizam, zbog kojeg se osećaju emocionalno neispunjeni i napušteni, igra ključnu ulogu u sprečavanju sreće!