Jedni podsećaju da su veštačke jelke napravljene u potpunosti od sintetičke plastike – polivinil hlorida (PVC) i tvrde da on nije opasan ni štetan po ljudsko zdravlje.

Međutim, dr. Glen Harnet, direktor lanca klinika ” American Family Care” upozorava da je PVC smesa otporna na vatru, u kojoj se ponekad nalaze i metali poput olova, kositra i barijuma. Podseća da je istraživanjem iz 2004. u veštačkim jelkama pronađena određena količina olova, piše Indipendent.

– PVC otpušta isparljive organske spojeve, a oni mogu iziritirati sluznicu očiju, sluznicu nosa i pluća – kaže dr Harnet.

U nekim slučajevima PVC sadrži i ftalate, isparljive tečnosti koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti.

UNESITE DAŠAK PRAZNIKA U SVOJ DOM: Evo kako da vam VEŠTAČKA JELKA miriše kao prava!

– EU je zbog štetnosti zabranio njihovo korišćenje u dečjim igračkama jer mogu da poremete hormonalnu ravnotežu u organizmu – kaže dr. Brus Lanpear, profesor zdravstvenih nauka na Univerzitetu Sajmon Frejz i upozorava da je veoma teško precizno saznati od čega je neko novogodišnje drvo zaista napravljeno.

Podseća da ima puno različitih tipova ftalata među kojima neki oponašaju delovanje ženskoga hormona estrogena.

– Tri četvrtine hemijskih spojeva pronađenih u raznim predmetima koje svakodnevno koristimo nije dovoljno testirano kada je reč o njihovu štetnom uticaju na reproduktivne organe ili uticaj na razvoj mozga i kognitivno bihevioralne sposobnosti kod dece, ali pretpostavlja se da su sigurni – kaže dr. Lanpear, dodajući da je veoma teško sa stopostotnom sigurnošću ustanoviti kolika je stvarna opasnost od štetnog delovanja potencijalnih hemikalija iz novogodišnje jelke pored koje provedemo oko šest sati dnevno, mesec dana u godini u periodu od oko deset godina.

Dr. Harnet pak u šali kaže da ne želi biti Grinč i da postoje načini koji nas mogu zaštititi od štetnih uticaja navedenih hemijskih spojeva potencijalno sadržanih u novogodišnjim jelkama napravljenih od PVC-a.

Ističe da proizvodi od sintetičke plastike, uključujući i novogodišnje jelke, ispuštaju znatno manje štetnih hemikalija nakon što se neko vreme ostave napolju, na svežem vazduhu.

– Što se duže vaša veštačka jelka luftira van doma na svežem vazduhu, to bolje – poručuje Harnet i savetuje kupovinu novogodišnjih jelki bez PVC-a, napravljenih od polietilena (PE), termoplastičnog materijala od kojega se najčešće pravi plastična ambalaža.loading...