Na štetne učinke prekomernog konzumiranja prežene hrane već dugo se upozorava, a tu je i povećani rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti.

Timovi istraživača s Univerziteta Ajova i Univerziteta Vašington istraživali su kako konzumiranje pržene hrane utiče na žene u postmenopauzi. Ispitali su više od 100.000 žena u dobi od 50 do 79 godina. Nakon što su uzeli u obzir druge faktore načina života, istraživači su zaključili da je svakodnevno konzumiranje pržene hrane povezano s prevremenom smrću koju uzrokuju srčani problemi.

Iako su u istraživanju učestvovale žene u menopauzi, istraživači ističu da se rezultati mogu primeniti i na druge grupe ljudi, bez obzira na godine ili pol.

Onima koji preferiraju prženu piletinu i često je konzumiraju rizik od rane smrti povećan je za 13 odsto, dok je za ljubitelje pržene ribe rizik od rane smrti nešto manji i iznosi oko 7 odsto.