TIHI UBICA: Svakodnevno uzimanje pržene hrane dovodi do opasnih bolesti

Ako svakodnevno jedete jednu ili više porcija pržene hrane imate veći rizik od prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima, rezultati su studije koja je objavljena u medicinskom časopisu BMJ.

hamburger
Facebook/The Farmers Arms

Na štetne učinke prekomernog konzumiranja prežene hrane već dugo se upozorava, a tu je i povećani rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti.

Timovi istraživača s Univerziteta Ajova i Univerziteta Vašington istraživali su kako konzumiranje pržene hrane utiče na žene u postmenopauzi. Ispitali su više od 100.000 žena u dobi od 50 do 79 godina. Nakon što su uzeli u obzir druge faktore načina života, istraživači su zaključili da je svakodnevno konzumiranje pržene hrane povezano s prevremenom smrću koju uzrokuju srčani problemi.

Iako su u istraživanju učestvovale žene u menopauzi, istraživači ističu da se rezultati mogu primeniti i na druge grupe ljudi, bez obzira na godine ili pol.

Onima koji preferiraju prženu piletinu i često je konzumiraju rizik od rane smrti povećan je za 13 odsto, dok je za ljubitelje pržene ribe rizik od rane smrti nešto manji i iznosi oko 7 odsto.