TikTokerka otkrila recept protiv nesanice: Pije vodu u kojoj je prokuvano OVO povrće (VIDEO)

Dok se većina ljudi protiv nesanice bori sa šoljicom toplog mleka ili kamilicom, neki tvrde da je puno učinkovitija voda u kojoj je prokuvana zelena salata.

Spavanje
Pixabay.com

Da zelena salata pomaže u uspavljivanju, prva je na TikToku pokazala korisnica Shapla Hoque, a čini se da se s njom slažu i stručnjaci.

U videu koji je s 4,8 miliona pregleda brzo postao viralan Hoque oprane listove salate prelije vrućom vodom u koju je još, samo zbog ukusa dodala i vrećicu čaja od nane, a napitak je u trenu uspava.

@shapla_11 if you can’t sleep, try this #lettucewater #insomnia #lifehacks #fyp ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Prema studijama iz 2013. i 2017. salata, posebno vrsta romain, sadrži mlečnu tečnost lactucarium koja izaziva san i ublažava bol.

– Lactuca sativa (zelena salata) iz porodice Compositae poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, a dugu se govorilo da ima sedativno-hipnotičko djelovanje.– stoji u zadnjoj studiji, prenosi “Klix.ba”.

Rezultati te studije pokazuju da je zelena salata, posebno spomenuta sorta, bogat izvor antioksidativnih polifenola koji potenciraju san.