Tinejdžeri, budite oprezni: Evo šta može da vam se dogodi ukoliko DRŽITE DIJETU

dijeta
pixabay.com

U vreme puberteta, kada je telo devojčice još uvek u fazi razvoja, trebalo bi obratiti pažnju ukoliko se drži dijeta, svakako se ne preporučuje. Istraživanja su pokazala da nagla promena u ishrani može dovesti do zdravstvenih problema.

Tinejdžerke koje drže dijetu mogu da ugroze zdravlje koštanog sistema, upozoravaju britanski naučnici sa univerziteta u Bristolu.

 

Do ovog zaključka došli su koristeći najsavremeniju tehniku skeniranja oblika i gustine kostiju kod više od 4.000 petnaestogodišnjakinja. Praćen je i nivo telesne masnoće, pošto masno tkivo po njihovom mišljenju igra važnu ulogu u izgradnji kostiju, naročito kod devojčica.

Ustanovljeno je i da su tinejdžeri sa većom količinom masnog tkiva više skloni da imaju krupnije i gušće kosti. Ovo je posebno izraženo kod devojčica. Na primer, sa povećanjem masnog tkiva u telu devojčice za 5 kg, potkolenična kost se uvećava za 8 procenata.

Izgradnja čvrstih kostiju u mladosti posebno je važna kod žena, jer su one tri puta više podložne osteoporozi nego muškarci, naglašavaju britanski stručnjaci.