TOKOM PRAZNIKA STE NABACILI KOJE KILO? Reagujte pre nego što vas loše navike KOŠTAJU ZDRAVLJA

Praznici polako prolaze iako je još dosta srpski slava ispred nas koje ćemo ili slaviti ili posetiti nekog ko će nas ugostiti. Koliko god uživali u društvu, ali i u dobroj, raznovsnoj i prilično kaloričnoj hrani, neminovno je da, ako ne pazimo, nakon svih tih slavlja i te kako osetimo težinu svih tih kalorija. I to bukvalno!

Pixabay.com

Oni koji generalno paze na ishranu i redovno vežbaju verovatno će brzo skinuti tih eventualnih nekoliko kilograma viška koji se jave u ovom prazničnom zimskom periodu. Međutim, postoje i oni drugi koji se celog života bore sa dijetama i neuspelim režimima ishrane i kojima nije tako lako da skinu ni pet, a kamoli 25 kilograma masnih naslaga.

U Srbiji već neko vreme postoji metoda koja deluje na smanjivanje masnih naslaga. U pitanju je ultrazvučna liposukcija. Moguće je skinuti čak i 20 kilograma jednom procedurom, ali ono što je važno naglasiti jeste da ovo nikako ne može da bude zamena za dijetu.

Da, moguće je preoblikovati telo, ali ni hipnozom nije moguće promeniti vaš životni stil. To ostaje na vama!

celulit
pixabay.com

Mast predstavlja veliki rezervoar i estrogena, insulina tako da se neretko kod osoba koje imaju problem sa gojaznošću javlja i visok šećer.

– Ono što je bitno naglasiti je i da taj ultrazvučni talas od 15 MHz prolazi velikom brzinom kroz organizam i dolazi do ubrzavanja metabolizma i hormonskih promena i većina pacijenata kaže da se nakon te procedure znatno bolje oseća. Čak i pacijenti koji su imali problem sa štitnom žlezdom ili šećerom, imali su velika poboljšanja nakon skidanja kilograma. Kada se oslobodimo masti dolazi do regulacije svih hormona u telu – kaže za Dnevno.rs dr Violetom Skorobać Ašanin, vlasnicom i glavnim hirurgom Specijalne bolnice “Diona”.

Pacijenti ipak moraju da budu spremni da nakon ovako ozbiljne procedure kompletno promene svoj stil života.

– To je ono što se pacijentima kaže već na prvom razgovoru kada dođu u bolnicu na konsultacije. Na moje pitanje da li ste spremni da zaboravite svoj pređašnji život kompletno, većina kaže da – ali mnogi ne misli tako. Nakon operacije imaju priliku da vide količinu uklonjene mast, ali formiranjem otoka na mestima uklanjanja neposredno nakon operacije nemaju gubitak kilograma. On dolazi postepeno u narednih mesec dana kako se otoci povlače. Tada nastupa njihov trenutak kada moraju da se pridržavaju hiperproteinske ishrane, da puno šetaju i hidriraju se, masiraju, vežbaju,  kako bi se u narednom periodu telo sasvim problikovalo, da bi otok otišao i da bi se metabolizam ubrzao – ističe naša sagovornica.

Drastična promena javlja se nakon 6 meseci, ali brz gubitak kilograma može da ljude prelomi da nastave sa lošim navikama i tada se lako vraćaju izgubljeni kilogrami.

– Ovo je procedura kojom se ubacuje velika količina vode u telo, tako da bubrezi, pluća i srca moraju biti u besprekornom stanju. Pacijenti koji imaju problem sa ovim organima nikako ne bi smeli da se podvrgavaju ultrazvučnoj liposukciji – naglašava dr Violetom Skorobać Ašanin.

Nema zlatnog ključa i koliko će bilo koja tehnika biti dugotrajna i uspešna velikim delom zavisi od pacijenta.

– To se najbolje vidi kod pušača, ko je dovoljan karakter da kaže da zauvek ostavi cigarete. Isto tako i kada je hrana u pitanju. Hrana je jedan oblik zavisnosti. Najteži su oni koji su na slatkišima, jako se teško odriču šećera, kao jednog od oblika zavisnosti – objašnjava doktorka.

Dijeta
Pixabay.com

Pacijente bi dodatno opteretio precizan plan ishrane, pa zbog toga nakon procedure dobiju samo spisak dozvoljenih i nedozvoljenih namirnica. Bitno je da ujutru jede voće, da ne bude kasnih večera posle 19 časova i, naravno, dosta povrća – svežeg, grilovanog ili barenog, kao i svih oblika mesa.

– Bilo je pacijenta sa zaista velikom kilažom, koji su me zaista iznenadili i istrajali u svojoj borbi. Kod dece je možda najveći problem. Najmlađi pacijent kog sam imala bila je devojčica od 14 godina! Samo njen obim bio je 156 centimetara, neko je toliko visok. Ona nije mogla ni da normalno koristi toalet zbog svoje debljine. U dogovoru sa sa timom pedijatra, endokrinologa i psihologa uspeli smo da joj regulišemo težinu – seća se naša sagovornica ističući da loše navike u ishrani uglavnom dolaze iz detinjstva.

Stomak Debljina
Freedigitalphotos.net/Ohmega1982

Uglavnom jedan od roditelja ima isti problem, a najčešće baš taj roditelj hrani dete.

– On mu nameće taj pogrešan režim ishrane. Mršavi roditelji nikada ne insistiraju da deca jedu, dok debeljuce konstantno teraju decu da jedu. Imala sam pacijentkinju koja mi je pričala da u detinjstvu nije htela ništa da jede osim plazme i mleka, pa joj je majka davala isključivo to. To je apsolutno nezdrav oblik veze sa hranom. To smatram i zapostavljanjem i nebrigom o deci – ističe dr Violetom Skorobać Ašanin.

Svakako treba obratiti pažnju na svoje navike u ishrani pogotovo u porodici u kojoj ima dece. Te navike nas definišu, ne samo naše telo, već i naše zdravlje ali i način razmišljanja.

– Od svake navike ima i odvike i bitno je istrajati kako bi se došlo do cilja – zaključuje doktorka.