Top 5 namirnica koje su vaši saveznici u borbi protiv stresa

Stres ne možete da izbgnete, ali možete da ga umanjite i ublažite. Ovih pet namirnica će vam pomoći u tome.

Zbog brzog i nezdravog načina života stres je česta pojava savremenog doba, koja ostavlja strašne posledica na naš organizam. Bitno je da znate da protiv stresa možete da se borite i određenim prehrambenim namirnicama.

U prvom momentu stresa vašem organizmu treba šećer zbog pojačane potrošnje glukoze.Ne posežite za šećernim koncetratima, jer oni samo kratkoročno prijaju, već se pobrinite da unesete šećer iz namirnica koje su ujedno bogate vitaminima i mineralima.

1. Banana, ukusan obrok koji podiže nivo serotonina, hormona koji smanjuje nivo stresa, podiže pozitivno raspoloženje i daje neophodnu energiju.

foto:foter/keepon

2. Avokado je namirnica koja obiluje kvalitetnim mastima, vitaminom B kompleksa i kalijumom – svim bitnim sastojcima koji ublažavaju stres i vraćaju energiju.

foto:foter/Muffet

3. Špargla, povće koje obiluje folnom kiselinom koja utiče na stvaranje serotonina, obnovu ćelija i svih procesa u organizmu narušenih pod uticajem stresa.

foto:foter/itsjustanalias

4. Šargarepa, gickanjem šargarepe potisnućete napetost, a njen sastav bogat beta karotenom, vitaminom B6, vitaminom C i kalijumom opušta vaše mišiće koji su pod tenzijom.

foto: foter/m4tik

5. Borovnice, usled stresa dolazi do produkcije slobodnih radikala koji narušavaju imunitet i ćelije organizma, a borovnice su bogate važnim antioksidantima koji ih uspešno neutrališu.

foto: foter/@rsseattle