TOP IZGLED UZ NEOGRANIČENU HRANU: Naučnici blizu rešenja da nam omoguće ovako nesto

Istraživanja predviđaju da će četvrtina svetske populacije biti gojazno za manje od 30 godina. Naučnici veruju da su blizu kreiranju tablete pomoću koje ćemo moći da jedemo koliko želimo, a da se ne gojimo.

Lekovi
Pixabay.com

Miševi, uzgojeni bez gena RCAN1, nisu se gojili iako su jeli vrlo masnu hranu, kažu australijski naučnici.

Obzirom da i ljudi imaju taj gen, nadaju se da bi isti inovatiovni pristup mogao da funkcioniše i kod ljudi prekomerne težine.

Pretvaranje nezdrave masti u zdraviju 

Profesor Damen Kiting koji je vodio istraživanje, kaže da se ljudi bore s mršavljenjem ili držanjem težine pod kontrolom iz puno različitih razloga. Gojaznost povećava rizik više od 10 vrsta karcinoma i vodi dijabetesu tipa II i srčanim bolestima. Fakultet je dobio novac australijske vlade za pronalaženje načina kako da pobede gojaznost.

Miševima je davana različita hrana, od koje se goji, a blokiranje gena RCAN1 pomoglo je pretvaranju nezdrave bele masti u zdraviju smeđu mast, kažu naučnici. U ljudskom telu su dve vrste masti, smeđa koja sagoreva u energiju i bela koja pohranjuje energiju.

Čini se da bi lekovi mogli da deluju

Smanjenje unosa kalorija i vežbanje pomažu mršavljenju ali farmaceutske firme su već duže vreme u potrazi za tabletom koja bi pobedila dobijanje kilaže.

Poslednjih godina istražuju se lekovi koji smanjuju apetit, a jedan je ovog leta čak proglašen vrlo uspešnim. Lorcaresin je tri puta efikasniji nego dijeta. Pije se dva puta dnevno i podstiče moždane ćelije koje kontrolišu apetit. Dugotrajno uzimanje pokazalo se sigurnim.

Drugi lek, liraglutide pokušava da se se razvije u obliku tablete. Trenutno se koristi za lečenje dijabetesa tipa II. 

Istraživanje UC San Diego otkrilo je da je oko 63 posto pacijenata koji su uzimali liraglutide izgubilo 5 posto težine u godini dana. Ali tableta koja bi blokirala gen RCAN! omogućila bi ljudima da sagore više kalorija dok miruju, a ne bi uticala na apetit, tvrde autori studije. Saznanja su prezentovana u naučnom časopisu European Molecular Biology Organization Reports.