TRAJNO NARUŠAVA ZDRAVLJE: Evo ko najviše pati zbog bračnih svađa!

Svađe sa partnerom mogu imati emotivne i fizičke posledice na muža i ženu. Ipak, pokazalo se da kada je u pitanju zdravlje, posledice svađanja su mnogo teže kod muškaraca, nego kod žena. 

Svađa
Pixabay.com

Istraživanje sprovedeno u SAD-u, koje je trajalo punih 16 godina, pokazalo je da u brakovima u kojima ima više konflikta, muževi imaju više zdravstvenih problema i češće pate od glavobolja, nesanice i uopšteno su lošijeg zdravstvenog stanja, piše britanski Dejli Mejl.

– Osećaj pripadanja, poverenja i razumevanja među partnerima su veoma bitni u svakoj vezi. Kad se ljudi svađaju, a muž i žena su jedan prema drugome neprijateljski naklonjeni, to izaziva razne zdravstvene probleme, između ostalih i zdravstvene. Istraživanja koja su sprovođena paralelno sa našim su pokazala da svađe uzrokuju mnogo stresa i uništavaju imunitet kod ljudi te imaju negativan utiecaj na kardiovaskularni sistem – objasnila je voditeljka istraživanja Rouzi Šraut sa Univerziteta u Nevadi.

Voditelji istraživanja su pitali bračne parove jesu li se u proteklih godinu dana svađali oko jednog od šest najčešćih područja sukoba: novac, deca, veroispovest, njihov odnos sa porodicom muža ili žene, kako se slažu sa svojim porodicama i kako su provodili svoje slobodno vreme.

Zatim su ih pitali o njihovom zdravlju, koliko njihovo zdravstveno stanje utiče na njihove poslovne obaveze, jesu li u protekloj godini bili dovoljno zdravi da provode slobodno vreme radeći ono što žele, imaju li poteškoća sa spavanjem, da li se osećaju nervozno ili frustrirano i jesu li patili od glavobolja.

Na lestvici od 1 do 5, istraživači su izvrsno zdravlje ocenjivali peticom, a čestu sklonost obojevanju sa jedinicom. Parovi koji se u početku braka nisu često svađali u proseku su ocenjeni sa 4.07, dok parovi koji su se često svađali su zdravstveno u proseku ocenjeni sa 3.86.

Prateći zdravstveno stanje bračnih partnera narednih 16 godina, pokazalo se kako se opšte zdravstveno stanje nije bitno promenilo.

Ono što je interesantno, jeste da je razlika u rezultatima u celosti zavisila o zdravlju muškaraca u braku. Pokazalo se da svađanje nema nikakav uticaj na zdravlje žena.