Na policama supermarketa sve češće nalazimo med po izuzetno jeftinim cenama. Iako proizvođači tvrde da je u pitanju potpuno prirodan proizvod, to je daleko od istine!

 

Za početak, veliki broj proizvođača tvrdi da med mora da bude „filtriran“ jer se tim procesom iz njega odstranjuju štetne materije, poput voska. Međutim, u istom tom procecu, odstranjuje se i polen koji je izuzetno zdrav, a dodaju se mnoge druge nepotrebne, a često i nezdrave materije.

Kako onda da razlikujete pravi med? Ovo su neke od smernica:

1.Svaki pravi med će se vremenom kristalizovati, to je potpuno prirodan proces, koji naročito pospešuju niske temperature. Ako do kristalizacije ne dođe, čak ni kada je med u frižideru, kupili ste lažnjak.

2. Pažljivo čitajte listu sastojaka. Ako tamo pronađete glukozu i kukuruzni sirup, u tegli je sve osim prirodnog meda.

3. Sipajte vodu u čašu i dodajte joj par kapi joda. Nakon toga, dodajte i kašičicu meda. Ako voda poprimi plavu boju, znači da je medu dodat i kukuruzni skrob.

4. Prinesite šibicu kašičici meda. Ako se med zapali, čist je, a ako ne odreaguje, znači da je lažan.

5. Ako vam se kašičica meda u čaši hladne vode rastvori, znači da je med lošeg kvaliteta. Čisti, organski med se ne rastvara.