TREBALO BI DA MIRIŠE NA VODU I BILJKE: Odaberite kvalitetnu ribu za vašu slavsku trpezu!

Riba
pixabay.com/en

Tokom posta u ishrani se riba koristi više nego što je uobičajeno, pa bi prilikom kupovine trebalo obratiti pažnju na ove detalje.

 

Naučni institut za vetirinarstvo Srbije potvrdio je da je riba sa beogradskih pijaca u potpunosti ispravna, saopštile su Gradske pijace.

Kako se navodi, Javno komunalno preduzeće Gradske pijace Beograd je prošle nedelje naručilo komercijalnu analizu zdravstvene ispravnosti rečne i morske ribe.

Uzorkovanje šarana, pastrmke, bele ribe, smuđa, babuške, kečige, tostolobika, oslića i papaline, metodom slučajnog uzorka, obavljeno je tokom prethodne nedelje, uoči najveće posne srpske slave, Nikoljdana.

– Ispitivanje ribe na prisustvo teških metala, parazita i biohemijske supstance histamina obavio je Naučni institut za vetirinarstvo Srbije i potvrdio da je riba sa beogradskih pijaca u potpunosti ispravna i da ispunjava sve uslove u skladu sa Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa – precizira se u saopštenju.

Gradske pijace, kako se dodaje, i dalje predstavljaju jedinu maloprodajnu tržišnu instituciju u Srbiji, koja sprovodi monitoring program, radeći preko 650 različitih analiza na više od 170 proizvoda godišnje.

Ceneći interese građana Beograda i poslovnih partnera, pred novogodišnje i božićne praznike, Gradske pijace obaviće i peti krug analize namirnica, odnosno zdravstvene bezbednosti mlečnih, suvomesnatih proizvoda, kao i svežeg mesa, napominje se u saopštenju.

Kako ćete znati da li je riba sveža?

Dobro je pogledajte: riba koja nije sveža ima bledu boju, pigmentacija krljušti je slabija, nema sjaj. Takođe, sveža riba bi trebalo da bude sluzava, ali ta sluz je providna “čista”, a ne zamućena, “mlečna”, što je slučaj kod ribe koja nije skoro ulovljena.

I oči ribe vam mogu reći da li je treba kupiti ili ne. Riba koja nije bila zamrzavana, i koja je skoro ulovljena, ima sjajne oči, koje nisu upale.

– Mušterije koje se razumeju uvek pipu ribu jer ona koja je sveža ima elsatičnu kožu, a bajata nema. Znače, pipnite prstom kožu – ako ostane udubljenje znači da ne treba da je kupite, a ako se koža odmah vrati znači da je riba sveža – objasnjava za Mondo prodavac ribe na pijaci “Bajloni” u Beogradu, i dodao da tražite od prodadvca kesu, da ne pipate ribu golim rukama.

Što se mirisa tiče, birajte ribu koja “smrducka” na reku ili na more, na biljke među kojim je živela. Riba koja nema miris je verovatno bila zamrznuta, a ona koja “miriše” kiselkasto sigurno je bajata.

I na kraju, ako je čistite sami kod kuće, znajte da unutrašnji oragani takođe mogu da ukažu na to da li ste dobro izabrali. Bubrezi treba da budu crveni, kao i svi drugi organi, da deluju sveže, kao da su još u funkciji.

Ako niste sigurni u to da li znate da prepoznate svežu ribu ili ne, onda kupite zamrznutu, u supermarketu, jer je i to bolje od bajate ribe, za koju ne znate gde je ulovljena.

Duboko zamrzavanje hrane ubija mnoge bakterije, samo proverite rok trajanja na pakovanju.

Držite se one narodne izreke: peci ribu dok joj ne ispadnu oči, da ne bi ispale tebi kada je budeš jeo.