Kada treniramo, naročito ne dolazi u obzir da se izgladnjujemo. Mnogi to čine kako bi brže smršali, a tako zapravo samo čine loše svom telu. Prvo, mišićima je potrebna hrana – energija kako bismo mogli da uložimo napor i treniramo, a potom im je potreba hrana kako bi se oporavili od napora.

Naravno, to ne podrazumeva bilo koju hranu, već pažljivo birane namirnice – proteini, vlakna, belančevine..

Međutim, pitanje koje mi sad postavljamo jeste kada je potrebno da jedete?

Fitnes stručnjaci se pretežno slažu da ne postoji precizan okvir kada je najbolje da unesete hranljive materije, već da je važno uneti potrebnu količinu konkretno proteina – oni su nezamenljivi kao hrana i energija za mišiće. Zato je jako važno da budu sadržani u vašim obrocima.

Dalje, takođe se govori o tome da je načelno složene ugljene hidrate, koji daju energiju, bolje jesti pre treninga, a proteine, čiji smo značaj već naglasili, posle. Složeni ugljeni hidrati su pogodni za konzumaciju sat vremena pre fizičke aktivnosti. To može biti, recimo, voćni jogurt, ili pak banana, tost od celog zrna, voćni šejk ili smuti…

O čemu još treba da povedete računa? Hrana koja je jako bogata vlaknima, izuzev ovsene kaše, u načelu nije preporučljiva pre treninga, jer može izazvati gasove i nadimanje. Ovo posebno može biti neprijatno kod trčanja.

Posle treninga – protein je definitivno najbolji izbor! On mišićima obezbeđuje aminokiseline, koje su neophodne za oporavak posle napora.loading...