TRENIRATE SA TEGOVIMA, A NE POSTIŽETE ŽELJENI REZULTAT? Verovatno ste zanemarili NAJVAŽNIJE PRAVILO!

Trening
pixabay.com

Vežbe sa tegovima su izuzetno korisne jer prvenstveno rade na povećanju snage i jačanju mišića. Međutim, da biste postigli maksimalne rezultate, najvažnije je da se pridržavate ključnog pravila koje većina zanemaruje.

 

Vežbanje sa tegovima učiniće da se osećamo bolje, snažnije, vitalnije, pokretnije i zdravije. Učinkovitost dizanja utega zavisi od jednog važnog faktora – koliki otpor koristite.

Bez asistencije trenera to je element koji mnogi od nas prilikom vežbanja zanemare. Često dižemo ili preteške tegove i rizikujemo povredu ili dižemo prelagane tegove i tako postižemo slabije rezultate.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi spada u drugu kategoriju, odnosno da vežbaju s prelaganim tegovima. A kako da znate da li ste odabrali previše lake tegove, otkriva Majk Bojl, suosnivač fitness-centra “Mike Boyle Strength & Conditioning”, čiji je savet izuzetno koristan: 

Izaberite tegove za vežbu, zatim napravite 20 dizanja bez odmaranja. Ako možete da izvedete svih 20 dizanja bez pauze duže od nekoliko sekundi, znači da morate dizati teže tegove.

Bojl preporučuje povećanje otpora za jedan do dva kilograma za jačanje mišića gornjeg dela tela i za dva do četiri kilograma za jačanje mišića donjeg dela. 

Zapravo, trebalo bi da koristite tegove s kojima možete napraviti samo 12 ponavljanja bez pauze. U suprotnom ne radite na jačanju mišića i snazi koliko biste mogli, napominje ovaj trener. 

Za povećanje mišićne mase potrebno je raditi 10 do 12 ponavljanja u četiri do šest serija s dovoljno teškim tegovima. Između svake serije prave se pauze od 45 do 60 sekundi.