Ispijanje tri do pet šoljica kafe dnevno moglo bi za 20 posto da smanji šanse za razvoj Alchajmerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje Instituta za znanstvene informacije o kafi.

Naučnici su otkrili da dva sastojka kafe, kofein i polifenoli, mogu da spreče pojavu amiloidnih naslaga i neurofibrilarnih čvorova u mozgu, dva obeležja Alchajmerove bolesti, objavljeno je u četvrtak na internet stranici ISIC-a.

Kofein i polifenoli takođe mogu da smanje upalu i propadanje moždanih ćelija, posebno u hipokampusu i korteksu, delovima mozga povezanim s pamćenjem.

Alchajmerova bolest pogađa jednog od 20 ljudi starijih od 65 godina, što je trenutnoo 26 miliona ljudi širom sveta.

Udruženje obolelih od Allchajmerove bolesti predviđa da će do 2051. godine samo u Velikoj Britaniji biti najmanje dva miliona obolelih.

Ovoa izveštaj temelji se na završnim zaključcima ISIC-a iz istraživanja istaknutog na 24. Konferenciji o Alchajmerove bolesti u Europi održanoj u Glasgovu krajem oktobra.

– Većina studija pokazuje da je redovno ispijanje kafe tokom života povezano sa smanjenim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti, a optimalan zaštitni učinak javlja se kod konzumacije tri do pet šoljica kafe dnevno – izjavio je dr. Arfram Ikram iz Medicinskog centra Erasmus u Roterdamu.

Međutim, ljudi koji ne piju toliko kafe dnevno ne treba da povećavaju svoju dozu jer ovo istraživanje još nije konačno i potrebno je sprovesti još studija i kliničkih istraživanja, upozoravaju naučnici.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije. Iako je prošlo više od sto godina od otkrića bolesti, kao i samog otkrića glavnih patoloških promena u mozgu pacijenata, još uvek ne postoji primerena terapija koja bi lečila bolest, usporila njeno napredovanje ili sprečila nastanak.