Tri jednostavna načina da smanjite unos šećera u organizam

U današnjoj ishrani gotovo je nemoguće izbeći šećer odnosno razne zaslađivače koji poput nevidljivog neprijatelja vrebaju u skoro svakom obroku. Stručnjaci zato nude tri važna saveta kako je moguće “ubiti” želju za slatkim i smanjiti unos šećera u organizam.

 

1. Čitajte deklaracije i mudro birajte proizvode

Jedno je sigurno – nemojte misliti da su slatkiši krivi za sve. Verovali ili ne čak pola šećera koji konzumiramo u ishrani dolazi nam iz takozvanih slanih izvora, odnosno iz hleba i raznih peciva, sosova za testeninu ili pak preliva za salatu i raznih krekera.

Upravo nam ti prehrambeni proizvodi izazivaju zavisnost od šećera, a što ga više jedemo, telo ga sve više traži. Znamo da višak šećera u organizmu može da izazove ozbiljna oboljenja poput dijabetesa i bolesti srca i krvnih sudova.

Zato mudro birajte hranu, pažljivo čitajte i upoređujte deklaracije i izaberite proizvode sa smanjenim procentom šećera. A možete i potpuno promeniti način ishrane, pa umesto kečapa koristiti ljuti sos, a gotove prelive za salatu zameniti uljem i sirćetom.

Što se manje “bombardujete” šećerom manju ćete potrebu imati za istim.

2. Razbijte zašećereni krug

Ako ste za doručak pojeli zaslađene žitarice smatrajući to jako zdravim doručkom u zabludi ste. Naime, nutricionisti tvrde da slatki doručak podstiče brzi rast šećera u krvi stvarajući pravu energetsku eksploziju dok već koji sat kasnije šećer naglo opada pa imamo neodoljivu potrebu za slatkim.

Razbijte taj zatvoreni zašećereni krug i doručkujte nešto konkretno što sadrži preporučenu kombinaciju proteina i vlakana.

3. Kad pomislite na kolače vi prošetajte

Ukoliko nikako ne možete da prestanete da mislite na slatkiše, jednostavno izađite i prošetajte na desetak minuta ili pronađite nekakvu zanimaciju.

Stručnjaci kažu da su takve želje prolazne i da će nam kratka promena okoline ili neki novi sadržaj skrenuti misli i pomoći nam da zaboravimo da smo malopre hteli da pojedemo sve kolačiće.

Ukoliko ne možete da se obuzdade, slobodno pojedite kockicu čokolade sa većim procentom kakaoa.