TRI MITA O NESANICI: Evo kako da se već večeras KONAČNO DOBRO NASPAVATE

Nesanica
Foter / Alyssa L. Miller / photo on flickr

Izbacite loše navike i povratite san!

 

Insomnija ili nesanica može opustošiti nečiji život. Nesanica uzrokuje oslabljenu moć pamćenja, gubljenje telesne težine i depresiju. Pojava nesanice je česta i može pogoditi skoro svakoga.

Stoga razbijamo mitove o nesanici kao o ozbiljnom psihosomatskom problemu!

Nesanica nije uobičajena 

Naravno da jeste, insomnija je jedan od najčešćih problema spavanja. Našem organizmu je potrebno spavanje kako bi pravilno funkcionisalo tokom čitavih 24 h, svakog dana. Čim san izostane, počinju da se remete procesi u našem organizmu, počev od slabe koncentracije i oslabljenog pamćenja pa do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca.

Problemi sa nesanicom mogu biti prouzrokovani medicinskim, psihičkim oboljenjima kao i uzimanjem lekova, stresom i poremećenim ritmom spavanja.

Od navedenih uzroka, nesanicu najčešće izazivaju ponašanje i nezdrave navike spavanja. Tako bdenje nad knjigom do deset ujutru ili nad nekim poslom, pa odlazak direktno na posao ili fakultet može poremetiti ritam spavanja i izazvati nesanicu.

Stoga lekari za one koji imaju hronične probleme sa spavanjem ali i onima kod kojih se javlja ponekad preporučuju da u tačno određeno vreme idu na spavanje i da ustaju uvek u isto vreme svakog jutra. Međutim, i ostajanje u krevetu cele noći, kada ne možete da zaspite neće pomoći da se tek tako uspavate.

Melatonin pomaže kod nesanice

Melatonin je horomon koji se luči noću i time daje signal telu da je noć i da treba da se spava. On se luči u našem organizmu, ali ga uzimaju kao dodatak ishrani i ljudi koji imaju problem sa spavanjem, kako bi taj problem prevazišli.

Ovaj hormon pomaže kod trenutnih problema sa nesanicom koji su izazvani nezdravi životnim navikama, iznenadnim menjanjem više vremenskih zona, ili upotrebom elektronskih uređaja tokom noći. Ali kod kliničke insomnije, i drugih problema koji nisu prouzrokovani trenutnim nezdravim životnim navikama, melatonin neće imati mnogo efekta.

Svetlost noću ne remeti spavanje

Svetlost koju emituju elektronski uređaji kao što su televizor, smartfon, kompjuterski ekrani i te kako utiču na pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Ovakva svetlost utiče na smanjenje lučenja melatonina u mozgu, tako da čitanje vesti i surfovanje na smart fonu ili gledanje tv pred spavanje možete zamenite čitanjem knjige što će vam pomoći da se lakše uspavate.

 

Kako se uspavati?

 

– Pre spavanja provetrite spavaću sobu

– Spavajte onliko koliko vam je potrebno da se osećate sveže i odmorno kada se probudite

– Redovno vežbajte

– Odredite vreme kada idete na spavanje i ujutru kada se budite i pridržavajte se toga

– Ne koristite alkohol kao sredstvo za uspavljivanje

– Neka vaša spavaća soba bude što tamnija kada krenete na spavanje