TRI PRESUDNA FAKTORA: Evo zašto temperatura raste tokom noći kada smo prehlađeni

U nastavku pročitajte zašto se uveče osećamo bolesnije nego tokom dana

Pixabay.com

Svi znamo koliko visoka temperatura kada se razbolimo zna da bude neprijatna i dosadna. Sigurno ste primetili da se uveče stanje pogoršava i ne da vam da zaspite.

Osim temperature pogoršavaju se i drugi simptomi: glavobolja, zapušen nos i grlobolja, a telo vam drhti.

Zašto je to tako?

Dnevni bioritam

Cirkadijalni bioritam  je dnevno noćni ritam našeg tela, poznat i kao unutrašnji sat.  Ovaj biološki sat reguliše čovekov san i znatno je povezan sa imunitetom. Naime, kada smo bolesni, naš imuno sistem podiže temperaturu tela i tako ubija bakterije i viruse.

Ćelije koje se bore protiv virusa otpuštaju hemikalije koje mogu da izazovu upalne procese u zaraženim tkivima, a mi tu upalu doživljavamo kao pogoršanje simptoma – porast telesne temperature, bol u grlu i zapušen nos.

Ali, naš imunitet ne radi uvek punom parom, te se simptomi koje lakše podnosimo danju, uveče i tokom noći se pogoršavaju. Upravo zbog toga i lošije spavamo kada smo bolesni.

Uloga gravitacije

Tokom dana kada stojimo i sedimo, sluz iz sinusa i nose se prirodno sliva u grlo ili često duvamo nos. Iz tog razloga normalnije dišemo danju nego noću.  

Uveče kada legnemo u krevet, sluz teže protiče, te se skuplja u nosu, što znatno otežava disanje i remeti san.

Savet:

  • Spavajte na nekoliko jastuka tako da vam glava bude na povišenom i obavezno pre spavanja pročistite nos nekim sprejem.

Mrtva tišina

Tokom dana smo preokupirano obavezama, te smanje mislimo na simptome koje nam se pojavljuju. 

Međutim, tokom noći, u  mraku smo koncentrisani na  bolest i  više primećujemo koliko se loše osećamo.

Osim toga, uveče smo uzrujani jer dragocene sate sna ometa kašljanje, duvanje nosa i  preznojavanje zbog temperature. A što smo više uznemireni, to ćemo teže zaspati. 

loading...