TRIK JE U MALIM PROMENAMA PONAŠANJA: 11 saveta kako da vaš organizam “PREŽIVI” PAKLENO LETO

Uz pomoć ovih 11 ideja trebalo bi da lakše prebrodite vrućinu i dočekate hladnije dane.

Leto Vrućina
Beta

Nije lako preživeti tropske temperature koje nas čekaju narednih dana, a posebno ako nemate klima uređaj. Uz pomoć ovih 11 saveta trebalo bi da lakše prebrodite vrućinu.

Neke od ovih ideja verovatno već koristite, ali o nekima možda niste razmišljali.
1. Koristite ventilatore
Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora – podni, stoni, na plafonu. Ako imatepriliku, nabavite ih nekoliko. U večernjim satima svakako sve u kući pootvarajte i napravite promaju. Upalite ventilatore koji će dodatno podstaći ulazak svežijegvazduha u dom, a izlazak toplog.

2. Zamračite kuću

Ujutro, kada sunce počne da izlazi, zatvorite sve prozore i vrata, spustite roletne i navucite debele zavese. Na taj način ćete duže zadržati noćnu svežinu unutar kuće.

3. Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i namačite stopala. Uz to, koristite mokre peškire ili marame – stavljajte ih na ramena ili na glavu, imaju učinak hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširajte hladnijom vodom ili njome napunite kadu i ležite u njoj.

Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa poklopcem za prskanje pa tu i tamo poprskajte lice i telo sitnim kapljicama.

4. Boravite više u prizemlju

Ako živite u kući na sprat, tokom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se toplivazduh diže pa je na spratu uvek toplije nego u prizemlju. Idealno bi bilo boraviti u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

5. Isključite dodatne izvore topline

Sijalice sa volframom isijavaju toplinu pa ih ne palite ako baš ne morate. Jednako je i s računarima i ostalim elektronskim uređajima. Takođe, jedite svežu, laganu hranu koja ne zahteva kuvanje ili pečenje.

Pixabay.com

6. Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidratizaciju tela jer se tečnost pojačano gubi iz tela za vreme velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primer, limunadu s malo soli, prenosi portal medicinenet.com.

7. Izbegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u telu deluje kao diuretik – podstiče izbacivanje tečnosti iz tela i vodi dehidrataciji.

8. Stavite led pred ventilator

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladiće vam vazduh u kući.

9. Otiđite u klimatizovane prostore

Ukoliko vam je tokom najtoplijeg dela dana u kući nepodnošljivo vruće, uzmite porodicu i posetite neki javni prostor koji ima rashladne uređaje, na primer, tržni centar, biblioteku, bioskop…

11. Pazite na simptome toplotnog udara

Sunčanica počinje jakom glavoboljom i porastom telesne temperature, koja se u našoj glavi povećava, zbog uticaja sunca. Telo pokušava da “rashladi” mozak tako što šalje više hladne krvi u glavu, pri čemu dolazi do proširenja krvnih sudova mozga. Koža tela je suva, uz stalno povećanje telesne temperature. Često se mogu javiti pospanost i vrtoglavica, zbog povećanog znojenja i gubitka minerala, iznenadni “mrak” na očima, zujanje, ili kratkotrajni gubitak sluha. Kod starijih se javlja i gubitak svesti.