TRIK KOJI PROVERENO RADI: Evo kako da naterate vaše voljene da PRESTANU SA PUŠENJEM

Svako ko je pušio (ili puši) zna koliko je teško ostaviti cigarete. A ako ljudi koji vam žele dobro počnu da vas nagovaraju da prestanete da pušite, situacija može da se razvije u dva moguća smera: ili ćete sa svima da se posvađate na mrtvo ime, ili ćete početi da krijete da pušite, da biste ih skinuli s vrata.

Pušenje Cigarete
Pixabay.com

Ali rezultati novog istraživanja pokazali su da to zvocanje i stvaranje osećaja krivice zapravo pomaže pušačima da ostave cigarete. I postoji jedna “caka”: fokus treba da bude na onome što pušenjem čine ljudima koje vole, a ne na tome koliko sebi škode.

Dakle, ako želite da nekoga koga volite ubedite da prestane da puši, podsetite ga na to koliko pasivno pušenje negativno utiče na vaše zdravlje.

U duvanskom dimu se nalazi 250 kancerogenih ili toksičnih supstanci, tako da su i pušači i oni koji samo provode vreme s njima, podjednako ugroženi. 

“Pasivno pušenje”, odnosno, izloženost duvanskom dimu može dovesti do teškog oblika akutne i hronične bolesti srca. Duvanski dim izaziva bronhitis, upalu pluća, astmu…

Svetska zdravstvena organizacija kaže da adekvatnu zaštitu od pasivnog pušenja pruža jedino okruženje u kojem je duvanski dim u potpunosti odsutan, jer su naučni dokazi jasni: ne postoji bezbedan nivo izloženosti udisanju duvanskog dima.

U prilog rezultatima ovog istraživanja, ide i jedna ranija studija, u kojoj je čak 28 odsto pušača koji su učestvovali u njoj prestalo da puši nakon što su ih naučnici detaljno upoznali sa posledicama po zdravlje njihovih kućnih ljubimaca koje ostavlja izloženost duvanskom dimu.

U ovom konkretnom slučaju, isplati se da budete malo sebični. Podsetite pušače koje volite na to koliko vam njihova navika škodi… Taman ćete moći da “testirate” da li su vam osećanja uzvraćena.