TRIKOVI ZLATA VREDNI: Rešite problem MASNE KOSE pomoću saveta stručnjaka

Nekoliko jednostavnih koraka.

Pixabay.com

Ovi koraci mogu da vam pomognu da ovaj problem stavite pod kontrolu.

1. Ne perite kosu svakog dana

Kada kosu perete svakog dana, skidate prirodno ulje sa kože glave i kose, i time ulanjate sve nutrijente. To vodi do lomljenja dlake, isušivanja temena i peruti.

2. Ne dodirujte kosu

U kontaktu sa rukama ćete je samo dodatno umastiti i žlezde će proizvoditi više ulja. Dakle, kada vam prsti krenu ka kosi, podsetite se da to nije igračka.

3. Perite kosu obrnutim redosledom

To znači da prvo nanesete balzam za kosu, isperete, pa onda nanesete šampon i isperete. Na ovaj način će vaša kosa biti negovana i dobiće sve što joj je potrebno iz balzama, ali na kraju neće biti masna.

4. Osvežite kosu biljnim rastvorom

Recept:

Stavite u posudu kašičicu ili dve suvih biljaka, poput koprive ili narendane kore pomorandže ili limete, i prelijte vrelom vodom, ostavite da se biljke natope vodom  10 – 15 minuta i pokrijte posudu. Procedite i zatim nalijte na kosu, umasirajte u kožu glave i ostavite da deluje tri do pet minuta. Zatim isperite hladnijom vodom, kako bi kosa bila sjajnija.

5. Koristite šampon za suvo pranje kose

To je sjajan način da se pokupi višak ulja i da kosa zamiriše. Ali, nemojte da preterujete u upotrebi šampona za suvo pranje jer može da zapuši pore na koži glave.

6. Menjajte jastučnicu jednom nedeljno

Ako vam je jastučnica masna od kose, to će se opet preneti na dlaku.

7. Ne perite kosu vrućom vodom

Pranje kose vrućom vodom ispira prirodna zaštitna ulja sa kože i kose i ostavlja je suvom. Perite kosu mlakom vodom, a na kraju je isperite hladnijom, to pomaže da se pore zatvore i da kosa bude glatka i sjajna

8. Probajte različite frizure

Masna kosa je čak i bolja za pravljenje nekih frizura nego čista kosa jer dlaka “ne beži”. Napravite zalizanu punđu ili ispletite neku pletenicu, tako ćete imati i super frizuru i produžićete još jedan dan da ne operete kosu.

9. Oprezno s toplotom

Ograničite upotrebu presa i ostalih alata za kosu koji proizvode toplotu. Čak i fen toplotom koju emituje stimuliše proizvodnju ulja. Ako morate da sušite kosu fenom, gledajte da to radite na malo nižoj temperaturi, iako će vam tako trebati malo više vremena. Često izlaganje dlake toploti oštećuje kosu, lomi je i stvaraju se ispucali krajevi. Zato izbegavajte da na dnevnoj bazi sušite ili peglate kosu.

10. Maske za kontrolu proizvodnje ulja

Na kraju, možete da napravite kućnu masku koja će pomoći u kontrolisanju proizvodnje ulja. Pomešajte jedno žumance, kašičicu maslinovog ulja, pola kašičice meda i 2-3 kašičice jogurta. Možete da dodate i 2-3 kašičice vode da bi smesa bila malo ređa. Sve dobro izmešajte, nanesite na kosu od korena do dna, stavite kapu za tuširanje ili uvijte u peški i pustite da deluje od 15 do 45 minuta, zatim isperite.

Ove savete probajte jedan po jedan, da biste znali da li i koji od njih pomaže vašoj kosi.loading...