Trk na pijacu: Mladi luk leči upalu grla, prehladu i još mnogo toga

Ako ste voleli i rado koristili mladi luk u ishrani i pripremi raznoraznih salata, posle ovih nekoliko redova biće vam još draži! Naime, alternativna medicina mladi luk vrednuje kao neverovatno zdravu namrinicu koja okrepljuje telo, kako iznutra, tako i spolja. A evo i zašto!

Možda je poznato da je mladi luk efikasan u lečenju prehlade i regulisanju krvnog pritisak, kao i da se uspešno bori protiv gljivica, stresa i umora. Ali, sigurni smo da ga niste preterano često koristili u medicinske svrhe, već češće u kulinarske, što je prava šteta! Takođe, najverovatnije ste zeleni deo mladog luka bacali, ni ne sluteći koliko je baš ta “stabljika” dragocena. Evo kako mladi luk zajedno njegovim zelenim listovima možete pametno iskoristiti!

1. Upala grla: Iseckajte luk na komadiće, a možte da mu dodate i malo izrendanog đumbira i soli, pa  sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu koju ćete potom zagrejati. Topao “zavežljaj” umotajte u još jednu krpu ili peškir, pa stavite na upaljeno područje (grlo, pluća, dlanove ili leđa).

2. Natečene noge: Mladi luk kuvajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smesa ne pretvori u pastu. Takvom pastom namažite natečene delove nogu. Ovaj recept koristi se već stotinama godina i veoma je efikasan.

3. Šmrkavi nos: Izgnječite luk i njegovim sokom natopite vatu, koju ćete potom staviti na nos i područje sinusa.