Veoma je popularan i mesni lepak koji se koristi kako bi se sastavili otpaci od pravog mesa koji bi inače završili u smeću. Ovaj proces se naziva tranglutaminaza i prevelika konzumacija može uzrokovati alergijske reakcije, probavne smetnje i još mnogo toga. Izbegnite ga tako što ćete kupovati meso samo od proverenih proižvođača, te tako što nećete kupovati smrznutu hranu.
Još davne 1966. godine proizvedena je zamena za šlag koji se sastojao od kokosovog ulja, kukuruznog sirupa, prirodne arome i sredstva za gustinu. Razlika nije lako uočljiva, primetiće je uglavnom stručnjaci. Ipak, ukoliko želite pravi šlag obratite pažnju na sastojke, jer pravi šlag ne sme uključivati biljne masti i šećer.
Jedna od čestih varki u prehrambenoj industriji jeste i prodaja borovnica, pa je potrebno da obratite pažnju na spisak sastojaka na proizvodu koji kupujete. Ukoliko na njemu piše da sadrži indigo karmin (E132), to znači da u njemu nema borovnice.
Cimet ima svoju kopiju, zove se cassia i ima malo drugačiji miris te je opasna po zdravlje. Razlikujte ih po nazivu, pravi cimet se zove Cinnamomum verum, dok se cassia zove Cinnamomum aromaticum.
Najveće iznenađenje su ipak varke sa jabukama. One su stvarne, ali se u njih često ubrizgavaju aditivi koji su veoma opasni dok se njihov životni vek neretko produžava voskom. Ukoliko želite kupiti prave i zdrave jabuke bez dodataka hemikalija, potražite one koje nisu sjajne i nisu kopija jedna druge.
Lažna jaja ćete prepoznati tako što obično imaju veoma grube ljuske, veća su od pravih jaja i imaju previše žute žumanjke.