TRUDNI STE? Evo kada je pravo vreme za posetu ginekologu

Idealno vreme za posetu ginekologu je dok se još planira beba, međutim, taj ideal je teško postići, naročito ako je trudnoća neplanirana.

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Ženska intuicija je čudo, pa buduće mame mogu da osete da su trudne pre no što izostane menstruacija, urade test i odu kod ginekologa na pregled. Svakako da izostanak menstruacije pokazuje verovatnoću trudnoće, ali nije sigurna potvrda.

Sigurnu potvrdu trudnoće daje ginekolog

Trudnice do 4. nedelje trudnoće shvate da možda nose novi život, a o tom tek začetom životu do njegovog rođenja treba da brine ginekolog. Za prvu posetu lekaru koja je najčešće u 4. nedelji, kao i svaku sledeću,trudnice treba da pripreme listu pitanja, kako bi sve nedoumici i dileme bile razrešene.

Prvi pregled u trudnoći je najobimniji od svih, zbog toga što lekar tada pravi kompletan zdravstveni karton. Mora da sazna što više, kako bi trudnici pružio što bolju negu. Važno je da buduća mama iskreno odgovori na sva postavljena pitanja. To mogu biti pitanja o hroničnim bolestima, prethodnim operacijama, lekovima koje možda pije, alergiji na lekove, genetskim poremećajima kod bližih srodnika, godini starosti, zanimanju i navikama kao što su: pušenje, piće, vežbanje, ishrana.

Šta lekar proverava u 4. nedelji trudnoće

Na prvom pregledu lekar proverava simptome trudnoće. To mogu biti : izostanak menstruacije, zamor i pospanost, često mokrenje, mučnina, gorušica, odbojnost ili želja za hranom, promene na dojkama. Na osnovu datuma poslednje menstruacije lekar će odrediti termin porođaja koji je samo orijentacioni datum porođaja, zato što se samo 4 od 100 žena porode baš na dan proračunatog termina. Uglavnom se porode ranije ili kasnije, čak i do dve nedelje pre ili posle termina.

Od samog termina porođaja, trudnicu  više interesuje kako izgleda njena beba. Na ultrazvučnom pregledu u 4. nedelji trudnoće beba izgleda kao mali punoglavac, embrion koji je manji od zrna pirinča. Pošto potvrdi trudnoću, sledeći korak su analiza krvi kako bi se odredila krvna grupa  i provera da li postoji anemija i pregled mokraće na šećer, proteine i bakterije. U nekim posebnim okolnostima lekar može da traži i testiranje da se utvrdi imunost na rubeolu i neke slične zarazne bolesti.

O ishrani i vitaminima

Lekar će reći da se svaki obrok računa i da imate samo devet meseci da bebi obezbedite dobar životni početak.

Pre svakog zalogaja pomislite da li će koristiti bebi. Ako koristi bebi onda progutajte, ako ne onda bolje odložite viljušku i uzmite zdrav obrok. Istražite koje su to namirnice koje bi trebalo da izbegavate u trudnoći. Zdrava hrana treba da je porodična navika. Tačno je da trudna žena jede za dvoje, ali malenom biću  ne treba više od 300 kalorija dnevno.

Iako se trudnice brinu o ishrani, dešava se da i ono malo hrane što pojedu odmah izbace. Dodatna dnevna doza vitamina garantuje da beba neće biti gladna. Vitamine pogodne za trudnice preporučuje ginekolog. Mogu se dobiti uz recept ili kupiti u apoteci. Ništa ne treba uzimati bez preporuke lekara. Uvek pitajte lekara za savet. Mnogi na prvom pregledu daju svoj kontakt kako bi  bili dostupni za savet.