TRUDNICE, VODITE RAČUNA: Dok ste u drugom stanju OVE namirnice obavezno IZBEGAVAJTE

Da ne biste naškodile detetu!

Trudnoća
Pixabay.com

Trudnoća je neverovatan proces tokom kojeg, između ostalog, buduća majka i njeno dete postaju jedan jedinstveni organizam. Shodno tome, sve što jedete utiče ne samo na vaše telo, već i na telo vašeg nerođenog deteta, koje je mnogo slabije i osetljivije od odrasle osobe. Zbog toga je tokom trudnoće vredno zaboraviti na brojne proizvode (čak i korisne u uobičajenom smislu), tako da to ne utiče na zdravlje fetusa.

Neke vrste riba

Uprkos svim naporima ekologa, morska voda je izuzetno zagađena, uključujući razne toksične elemente. Tu spada živa. U malim količinama je čak i korisna za telo, ali kod većine vrsta morskih riba koncentracija znatno premašuje normu. Živa ne može mnogo naštetiti telu odrasle osobe, ali posledice po fetus mogu biti i više nego ozbiljne. Ali rečnu ribu, posebno pastrmku, stručnjaci preporučuju da jedete više – bogata je esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, kompletnim proteinima, vitaminima A i E, neophodnim za formiranje zdravog ploda.

Sirova riba i meso

Tartar i suši su pažljivo marinirani, pravilno kuvani, ali su i dalje sirova hrana koju je najbolje izbegavati tokom trudnoće. Sirovo meso može sadržati određene vrste bakterija sa kojima se odrasla osoba lako može nositi, ali telo u razvoju još uvek nije u stanju da to uradi.

Kofein

Tartar i suši su pažljivo marinirani, pravilno kuvani, ali su i dalje sirova hrana koju je najbolje izbegavati tokom trudnoće. Sirovo meso može sadržati određene vrste bakterija sa kojima se odrasla osoba lako može nositi, ali telo u razvoju još uvek nije u stanju da to uradi.

Kofein

Bez obzira koliko volite čajkafu kakao, tokom trudnoće ih je bolje odbiti. Kofein se brzo obrađuje u telu i može se apsorbovati iz placente i shodno tome doći direktno do fetusa. Ovo povećava rizik od prevremenog porođaja, poremećaja u radu nervnog sistema i verovatnoće razvoja hroničnih bolesti kod bebe.

Sirova jaja

Pre svega, govorimo o poširanim jajima, Benediktu i bilo kojim drugim oblicima kuvanja, kada žumance ostaje napola pečeno. Jaja ne treba napustiti u potpunosti, ona su odličan izvor vitamina B, zdravih masti i osnovnih minerala. Glavna stvar je da su potpuno kuvana.

Klice

Čini se da su klice jedna od najkorisnijih komponenata zdrave ishrane, bogate su biljnim proteinima vitaminima, ali tokom trudnoće treba ih odbaciti. Ponovo se radi o bakterijama koje se često nalaze u proklijalim žitaricama i povrću.

Nepasterizovani sokovi i mleko

Sa mlekom izgleda da je sve jasno – njegove koristi za telo i dalje su predmet kontroverze za stručnjake iz celog sveta. Sok je kontroverznija stavka na ovoj listi. Prirodni sokovi mogu sadržati previše agresivne bakterije i kiseline za fetus, pa ih pre upotrebe treba prokuvati.