TRUDNOĆA DONOSI DRAMATIČNE PROMENE: Pet neprijatnih pojava o kojima žene ne žele da pričaju

Telo nakon porođaja prolazi kroz brojne promene, od kojih nisu sve ugodne, a neke kod žena izazivaju sramotu. Ne govorimo o strijama, hemeroidima i opuštenoj koži i nadutom stomaku, čega je većina žena svesna, već o neugodnim stvarima o kojima niti jedna novopečena majka ne želi govoriti.

Trudnoća
Pixabay.com

1. Vagina može postati prevelika za tampon

Nakon pojavljivanja prve menstruacije nemojte ni pokušavati koristiti tampon jer postoji velika verovatnoća da ćete doživeti neugodno iskustvo.

Ne brinite, to je samo privremeno stanje koje može potrajati nekoliko meseci nakon porođaja. Reč je o posledici rastezanja i širenja vagine nakon porođaja, treba vremena da se vrati u normalno stanje.

2. Nećete moći kontrolisati ispuštanje gasova

Porođaj i te kako ostavlja tragove na vašem telu, posebno na delu koji se veže uz karlicu i karlične mišiće. Oni postaju slabiji nego što su bili, što može dovesti do neugodne pojave nekontrolisanog ispuštanja vetrova, bez upozorenja.

Ova je pojava vrlo česta, ali dobra vest je to da će mišići postepeno ojačati i vratiti se u normalu, a neprijatnost će nestati.

3. Možda ćete se i upiškiti u gaćice

Ponovo je reč o slabljenju mišića karlične kosti koji tokom porođaja prolaze kroz vrlo velike promene. Upravo zbog toga mnoge novopečene mame ne mogu u potpunosti da kontrolišu bešiku.

To znači da kad god kijate, zakašljete se, podižete teret ili se glasno i od srca smejete, postoji opasnost da se upiškite u gaće, barem dok mišići ne ojačaju.

4. Mogu vam narasti stopala

Tokom poslednjih meseci trudnoće noge često natiču, a stopala postaju šira i veća, što se posle porođaja vraća u normalu. Ali postoji verovatnoća da vam stopala postanu i ostanu veća nego pre trudnoće.

Stopalo može narasti i za jedan broj, a što uzrokuje tu, za žene nepoželjnu pojavu, nisu sigurni ni naučnici.

5. Intimni delovi mogu promeniti boju

Snažne hormonalne promene koje se događaju u telu novopečene mame telo izražava na razne načine. Jedan od njih je i značajno tamnjenje kože na bradavicama i na području oko vagine i anusa.

I dok kod nekih žena ova pojava nakon određenog vremena nestane, ove druge moraće se pomiriti sa još jednim “darom prirode”.loading...