TRUDNOĆA I VAKCINACIJA: Šok novo otkriće zanimaće sve mlade i buduće mame

Doktor Vanja Milošević istakao je da je važno uzeti u obzir celokupnu kliničku sliku buduće majke i na osnovu toga dati savet da li treba da se vakcinišu ili ne.

Trudnoća
Freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Doktor ginekologije Vanja Milošević naglasio je da, u zavisnosti od kliničke slike trudnice, lekari su se složili da je nakon 12. nedelja trudnoće idealno vreme za vakcinaciju.

Oprez ne bi škodio. Za jednu vrlo preciznu konstataciju potreban je duži vremenski period i veliki broj žena i mi smo to imali na Klinici Narodni front. Sve kovid obolele trudnice imale su lakšu kliničku sliku i bebe su zdrave. Veoma mi je bitno da kažem da li se vakcinisati u trudnoći ili ne. Posle 12 nedelje preporučujemo vakcinaciju, ali uz dodatnu molbu da se zdravstveno stanje uzme u obzir – kaže dr Vanja Miloševiću jutarnjem programu Kurir televizije.

U program se uključila i doktorka pedijatrije dr Ljiljana M. Stanković, koja je istakla da bebe dobijaju imunitet putem majčinog mleka.

Dete čija je majka preležala kovid rođeno je sa antitelima i samim tim je otpornije. Shvatili smo da odvajanje majke od tek rođenog deteta nije dobro. Preporuka je da kovid pozitivna majka vodi računa o detu, maska, pranje ruka… Čak i kroz mamino mleko prolaze antitela. Preteran je strah da li rađati decu u doba kovida. Majka treba da bude uz svoje dete u svakom trenutku – istakla je pedijatar dr Ljiljana M. Stanković doktor pedijatrije.

Urednica portala “Bebac” navela je da je i dalje velika dilema kod trudnica da li da se vakcinišu ili ne.

 Nova stvarnost postala je dilema da li da se vakcinišemo protiv korone. Postoji strah i trudnicama nije lako – kaže Jasmina Mijnjak, urednica portala Bebac.

Doktor Vanja Milošević istakao je da je važno uzeti u obzir celokupnu kliničku sliku buduće majke i na osnovu toga dati savet da li treba da se vakcinišu ili ne.

Najčešće pitanje kod trudnica je kada se treba vakcinisati, i mi smo složni da je to posle 12 nedelje i jako mi je drago što je dr Stanković spomenula ovo oko dojenja, koje je izuzetno važno – sitakao je dr Milošević.