TRZATE SE TOKOM SPAVANJA? Sve što treba da znate o ovom fenomenu i ima li razloga za brigu

Sigurno vam se desilo da nakon napornog dana jedva čekate da legnete u krevet i zaspite dubokim snom. Taman kada ste se opustili i osećate kako tonete, telo čini nevoljni pokret i vi se razbudiite.

spavanje
Pixabay.com

,,Hipnotički trzaji” nisu neobična pojava, ali svakako bi trebalo da obratite pažnju na njih.

Hipnotički trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa kao što je kafa. Takođe, mogu ih izazvati i neki poremećaji u telu.

Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni pokret tela koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Toko uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića.

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim činiocima koji povećavaju verovatnoću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa koji u sebi sadrži kofein. Razloga za brigu nema, no ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posetiti lekara.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestanakom disanja tokom sna.

Kada su disajni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi opadne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem.

Napominje kako ne postoji način da se trzanje otkloni, ali pomaže redovni odlazak na spavanje u tihom i ugodnom okruženju. Takođe, pomoći će i opuštanje od stresa pre spavanja, kao i izbegavanje hrane koja stimuliše buđenje, kafu ili čokaladu bi trebalo izbegavati u večernjim satima.

Postoje i teorije da hipnotički trzaj vodi poreklo još od evolucije, kada je naše telo moralo biti sigurno da je u okruženju gde je sve u redu i gde ne vrebaju opasnosti.

To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno pre spavanja provere da je li je sve u redu, kao i da zauzmu udobniji položaja prlikom spavanja, posebno ako su spavali na drvetu.