U borbi protiv kašlja: Evo recepata koje možete i sami da napravite

Ne znate kako da se izborite sa kašljem i bolom u grlu? Ako ne volite da konzumirate lekove, pokušajte sa jednostavnim kućnim receptima protiv kašlja.

Lek protiv jakog kašlja: U šolju ključalog mleka ubacite pola kašičice žalfije. Ostavite da vrije tri minuta, a onda dodajte kašičicu masti i pola kašičice sode bikarbone.

To sve promešajte i pijte malim gutljajima. Tokom dana možete da popijete do tri šolje. Svaka porcija se priprema neposredno pre konzumiranja.

Recept protiv upornog suvog kašlja: Jednu pomarandžu sitno izrendajte zajedno s korom, koju prethodno operete vodom i sodom bikarbonom. Izrendanu narandžu pospite šećerom i kuvajte pola sata. Uzimajte kašiku, dve sirupa čim osetite napad kašlja.

Jabuke s lukom: Narendajte jabuku i luk, pa dodajte med. Bitno je da svaki sastojak ovog recepta protiv kašlja bude u jednakim količinama. Od te mase uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.

Sok od luka sa šećerom: Ako kašalj ne prestaje, očistite jednu glavicu crnog luka i pospite je kašikom šećera.

Iscedite i sok koji će se pojaviti pijte po jednu kašiku tri puta na dan, 20 minuta pre jela.

Možete napraviti i sok od luka s medom, koji se pravi u razmeri 1:2, a pije se po jedna kašičica tri do četiri puta dnevno, 30 do 40 minuta pre jela.

Smokve s mlekom: Vodu od iskuvanih 100 grama suvih smokava i dve šolje vrele vode držite na tihoj vatri još oko 15 minuta, a onda ostavite da stoji tri sata.

Uzimajte po pola čaše dva do tri puta na dan. Ako se radi o bronhitisu, umesto vode koristite mleko.

Šerbet: Jednu šoljicu šećera uspite u šerpu i stavite na tihu vatru. Kada se šećer istopi i dobije lepu zlatnomrku boju, sipajte šoljicu-dve vode i smanjite temperaturu.

Mešajte dok se karamelizovani šećer sasvim ne rastopi. Dodajte malo đumbira i limunovog soka. Piju se po dve kašičice tri puta dnevno.

Lovorov list: U pola litre vode dodajte 150 grama šećera, a kada provri dodajte 10 listova lovora i kuvajte još pola sata.

Izvadite lovorov list, a smesu stavite u teglicu ili šolju. Koristite po potrebi.