Poznata dijetetičarka Stefani Ferari izdvojila je za magazin “Pop šugar” (Pop sugar) tri namirnice kojih bi trebalo da se klonite ako želite ravan stomak. 

Šećer

U slučaju da želite da skinite šlauf i stanjite svoj struk, prva stvar od koje treba da odustanete jeste šećer kao i hrana koja sadrži skrivene šećere, poput gaziranih sokova i sportskih napitaka.

Ova hrana je povezana sa povećanjem produkcije kortizola, hormona stresa. Ovaj hormen je uključen u metabolizam i povezan je sa povećanjem masnog tkiva u utrobi, odnosno masnih naslage na stomaku.

Izbegavajte da dodajete šećer u svoju kafu, a umesto njega možete sipati malo cimeta. Takođe, u nezaslađen voćni jogurt dodaje borovnice, ili bananu u palačinke da ne biste dodavali slatki preliv.

Rafinisane žitarice

Stefani kaže da su istraživanja pokazala da konzumiranje rafinisanih žitarica (beli hleb i peciva, beli pirinač i testenina…) povećavaju mast u abdominalnom delu. Ovi efekti se javljaju zbog visokog glikemijskog indeksa koji pokreće oslobađanje viška insulina, koji je povezan sa dobijanjem kilograma.

Umesto rafinisanih žitarica, izaberite kompleksne ugljene hidrate, koji poseduje visok nivo sadržaja vlakana i proteina. Dijeteričaka Lesli Langevin preporučila je namirnice koje su takođe poznate po dobrim nutritivnom vrednostima a to su kinoa, ovseno seme, divlji pirinač, crni pasulj, bobice i slatki krompir. 

Alkohol

Konzumacija alkhola je povezana sa stvaranjem masnoće na stomaku. Kada pijete alkohol, koji vaše telo ne može da skladišti kao mast, protein ili ugljene hidrate, vaša jetra prerađiuje alkohol, što ometa i usporava vaš metabolizam. 

Čaša crnog vina ponekad nije problem, ali prekomerna konzumacija će dovesti do stvaranja masnih naslaga.loading...