U KUPATILU, KUHINJI, SPAVAĆOJ SOBI? Evo gde je NAJBOLJE čuvati lekove, a gde nikako ne

Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo za to logičan izbor, zar ne? Ali farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.

Lekovi
Foter/ theglobalpanorama / photo on flickr

Lekovi su tamo izloženi velikoj vlažnosti, što će verovatno uticati na to da izgube svoju delotvornost, kažu iz udruženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi čak i ako ne otvorite pakovanje.

Umesto toga, većina lekova voli hladna i suva mesta, između 15 i 25 stepeni Celzijusovih. Ne treba da ih izlažete visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti.

U frižider idu lekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti lekar.

Kada živa u termometru pređe 25 stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje premestite u frižider ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage.

Ako lek nije adekvatno čuvan, može da dođe do otapanja, raspadanja sastojaka i smanjenja delotvornosti lekova.

Može da dođe i do promene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, trajnosti, mirisa i ukusa.

Antibiotike tokom leta treba čuvati u frižideru jer bi, na primer, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i delotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske inekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni C.

Stručnjaci upozoravaju da se lekovi ipak ne smeju čuvati na temperaturama nižima od 0 jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova delotvornost.

Ako je u pitanju krema, sumnjiva je ako ima grudvice. Gubitak boje i čudan miris smatraju se znacima upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu.

U suštini, ako lek izgleda drugačije od uobičajenog, ne koristite ga.