U ovim hladnim danima, upala bešike se brzo dobije

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

U ovo doba godine učestale su urinarne bolesti, naročito kod žena, pišu "Večernje novosti".

 

Nedovoljno utopljavanje i loša obuća po kišovitom i hladnom vremenu u ovo doba godine čest su uzrok pojave urinarne infekcije. Jer, kada telo nazebe dolazi do pada imuniteta i umnožavanja bakterija koje napadaju mokraćne kanale i bešiku.

– Žene su sklonije urinarnim infekcijama, jer je ženski mokraćni kanal kraći, svega tri do četiri centimetra, tako da bakterije lakše dospevaju – kaže primarijus dr Vesna Đekić Tasić iz doma zdravlja Rakovica. – Seksualno aktivne žene su posebno izložene riziku, jer bakterije koje su uzročnici infekcije direktno se prenose sa genitalnih organa u mokraćni kanal, dok upotreba kontraceptivnih spermicida i dijafragme remeti vaginalnu floru.

Odlaganje mokrenja zbog prezauzetosti poslom ili zbog nedostatka toaleta takođe mogu da budu razlozi pojave ove vrste prehlade.

Hronični bolesnici, pre svih dijabetičari, muškarci sa uvećanom prostatom, oni koji pate zbog kamena u bubrezima i stariji od 65. godine svrstavaju se u posebnu grupu pacijenata koji bi posebno trebalo da se čuvaju nazeba, jer su mnogo podložniji upali mokraćnih kanala i bešike.

Simptomi urinarnih infekcija se ne javljaju kod svih obolelih, ali kod većine se manifestuju učestalom potrebom za mokrenjem manjih količina urina uz osećaj nedovoljne ispražnjenosti.

– Bolno mokrenje u vidu žarenja ili bol u predelu mokraćne bešike, kao i neprijatan miris i mutan izgled urina, ponekad prebojen crvenkasto zbog prisustva krvi jasan su pokazatelj da je neophodna pomoć lekara – savetuje dr Vesna Đekić Tasić. – Moguća je i pojava povišene telesne temperature, praćena jezom i drhtavicom, kao i bol u leđima ili ispod rebarnih lukova, mučnina i povraćanje.

Pregled mokraće je prvi korak u dijagnostici infekcije urinarnog trakta, dok se urinokultura zahteva kod onih pacijenata kod kojih su ovi zdravstveni problemi učestali.

ŠTO VIŠE TEČNOSTI

Pored terapije koju odredi lekar za suzbijanje urinarnih infekcija savetuje se i pojačan unos tečnosti. Voda i čajevi pomažu da se brže izbace bakterije, a dovoljan unos tečnosti važan je i protiv nakupljanja kamenca u mokraćnim putevima.Njegovo pokretanje može da dovede do sitnih oštećenja unutrašnjosti mokraćnih puteva, što je onda, opet, pogodno tlo za razvoj bakterijskih infekcija.