Ako želite da unesete maksimalne količine korisnih sastojaka iz voća i povrća, trebalo bi da povedete računa o sorti koju kupujete.

 

Botaničar Džejms Vong iz Velike Britanije sastavio je vodič za odabir najboljih tipova voća i povrća i to prema njihovim korisnim sastojcima.

Recimo, prema njegovom istraživanju, bebi paradajz šljivar sadrži čak 30 odsto više zdravog likopena, u odnosu na čeri, kao i mnogo više fitonutrijenata u odnosu na sortu volovsko srce.

Pogledajte njegovu listu najmoćnijeg voća i povrća:

Paradajz

 

Sorte paradajza ocenjivane su prema količini fitonutrijenata koje sadrže.

Najbolji izbor: Bebi šljivar
Najlošiji: Volovsko srce
 

Citrusi

Citrusi su ocenjivani prema tome koliko antioksidansa sadrže.

Najbolji izbor: Crvene pomorandže
Najlošiji: Limun i limeta
 

Jabuke

Jabuke su ocenjivane prema broju polifenola, antibakterijskog jedinjenja koje štiti od bolesti.

Najbolji izbor: Braeburn
Najlošiji: Fudži
 

Grožđe

Grožđe je ocenjivano prema količini antioksidanasa koje sadrži.

Najbolji izbor: Sable, bez semena (crno)
Najlošiji: Muskat, belo
 

Luk

Luk je ocenjivan prema količini polifenola koje sadrži.

Najbolji izbor: Crveni luk
Najlošiji: Luk srebrenjak
 

Brokoli

Brokoli je ocenjivan prema količini fitonutrijenata koje sadrži.

Najbolji izbor: Beneforte brokoli
Najlošiji: Običan zeleni brokoli
 

Bobičasto voće

Bobičasto voće ocenjivano je prema količini antocijanina koje sadrže. To su ćelije koje štite biljku od ultraljubičastog zračenja i koje imaju lekovita svojstva.

Najbolji izbor: Crna ribizla
Najlošiji: Jagoda
 

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće ocenjivano je prema broju nutrijenata koje sadrži.

Najbolji izbor: Raštan
Najlošiji: Ajsberg salata
 

Mahunarke

Mahunarke su ocenjivane prema broju polifenola koje sadrže.

Najbolji izbor: Crni pasulj
Najlošiji: Lima pasulj
 

Pirinač

Pirinač je ocenjivan prema glikemičkom indeksu.

Najbolji izbor: Crni pirinač
Najlošiji: Beli pirinač kratkog zrna
 

Kupusnjače

Kupusnjače su ocenjivane prema broju antikancerogenog jedinjenja glukozinolata koje sadrže.

Najbolji izbor: Prokelj
Najlošiji: Karfiol