Ubuđala vam se hrana? Evo koju i da li smete da jedete

Buđ
Pixabay.com

Uglavnom u trenutku kada nam se najviše jede, primetimo male tamne tačkice da nekoj namirnici. Česta praksa je da odsečemo taj deo i pojedemo deo koji nije zahvatila buđ, ali da li je zaista bezbedno to raditi?

 

“Biznis insajder“ navodi nekoliko namirnica koje najčešće konzumiramo, a koje su najviše sklone pojavi buđi, i šta uraditi u tom slučaju.

Ako je u pitanju hleb…

Bacite ga. Buđ ima duge korene koji se duboko infiltriraju u vazdušasta peciva kao što su hleb i pogačice. Tako da, iako bacite deo na kojem je buđ vidljiv, niste ga se potpuno otarasili.

Ako je u pitanju čedar…

Jestiv je nakon što otklonite deo na kojem je buđ. Za razliku od hleba, čedar i parmezan imaju čvrstu strukturu i buđ ne može da proširi tako lako.

Ako je u pitanju sir…

Kod namirnica poput sira sa visokim sadržajem vlage buđ može da se nađe i ispod spoljašnje površine. Ako se buđ pojavi u podusi gde stoji sir, onda ni on nije jestiv.

Ako su u pitanju paprike ili šargarepa…

Kupus, šargarepa, paprike, krompir i jabuke spadaju pod kategoriju jestivih kada se otkloni deo na kojem se nalazi buđ. Ako je, sa druge strane, posuda ili kesa u kojoj stoje šargarepe vlažna i oseća se, bacite celu kesu.

Ako je u pitanju paradajz ili breskva…

Po pravilo se mekano voće i povrće osetljive na buđ i treba ih baciti. Ali većina ljudi decenijama jede nakon što odseče pokvaren deo.