UDAHNITE DUBOKO: Pomoću ovih OSAM TRIKOVA rešite se ZAPUŠENOG NOSA!

Kijanje
Pixabay.com

Začepljeni sinusi i nos su vrlo su neprijatni, a mnogi greše kada veruju da je to posledica isključivo nakupljanja sluzi. Pravi uzrok ponekad su prehlada, grip, alergije ili infekcije.

 

Uz ovih osam trikova disaćete ponovo bez zapušenosti, nelagode i nerviranja:

1. Koristite ovlaživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanje nadraženog tkiva i otečenim venama u nosu i sinusima a i olakšava izduvavanje nakupljene sluzi jer je omekša. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

2. Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplina radijatora podstaći će isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

3. Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Tako se stvara para koja ulazi u nos, omekšava sluz koja potom lakše izađe, a to pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje sudova iznad sudopere pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

4. Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi… Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

5. Koristite fiziološki rastvor

Ovaj rastvor se može kupiti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To pomaže i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja posavetujete sa lekarom, posebno ako uzimate neke lekove.

6. Ispirajte sinuse redovno

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspešno sipa vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korišćenje destilovane ili sterilne vode. Postupak se prvo radi kroz jednu nozdrvu, a potom kroz drugu. To pomaže da se sinusi očiste od gustih naslaga.

7. Pokušajte s refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni deo tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palčeva na rukama jagodicama ostalih prstiju.

8. Stavite toplu oblogu

Peškir umočite u toplu vodu, iscedite i stavite na lice. Toplota će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte ovo koliko god je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.