UGASITE TELEVIZORE U PRISUSTVU DECE: Buka i elektornski uređaji loše utiču na njihov mozak

Televizija
Pixabay.com

Buka više utiče na pažnju kod dece nego kod odraslih i može dovesti do smetnji u učenju, rezultat je najnovijeg istraživanja Američke asocijacije za razvoj nauke.

 

Buka TV aparata i drugih elektronskih uređaja loše utiče na mozak dece i njihovu sposobnost učenja, jer deca pokušavaju da registruju sve što se oko njih dešava i prilikom mešanja zvukova često zaboravljaju naučeno.

Američki istraživači navode da deca imaju veću potrebu za razumevanjem govora u svetu koji ih okružuje, zato što uče jezik slušajući druge, ali u isto vreme nisu osposobljeni da se nose s tim.

ŽENA KOJU ČEKATE CELOG ŽIVOTA: 8 znakova da ste pronašli SRODNU DUŠU

– Buka koju registruju deca u bučnom okruženju nije ista kao ono što čuju odrasli, oni pokušavaju da shvate sve što ih okružuje, što može negativno uticati na sposobnost učenja i pamćenja – izjavio je doktor Leri Lebold.

Smanjena sposobnost učenja u bučnim okruženjima nije svojstvena samo maloj i deci predškolskog uzrasta, već i adolescentima, navode istraživači.

PRIČA O ČOVEKU I LEPTIRU: Ako poslušate ovaj savet, prebrodićete SVAKI IZAZOV

Američka asocijacija za razvoj nauke preporučuje roditeljima da ne ostavljaju upaljen TV, radio ili druge elektronske aparate u prostorijama u kojima borave deca, da govore jasno i koriste neverbalnu (facijalnu) ekspresiju kada komuniciraju sa decom.