UGROŽENO ZDRAVLJE VEGETERIJANACA: Nedostatak mesa u ishrani stvara VELIKU OPASNOST

Prehrana koja ne uključuje meso smanjuje opasnost od srčanih bolesti, ali povećava rizik od moždanog udara, pokazalo je najnovije istraživanje.

Pixabay

U istraživanju, koje je objavio “Britanski medicinski žurnal”, učestvovalo je 48.000 ljudi, a provodilo se 18 godina.

Studija je pokazala da je na 1.000 učesnika kod vegana i vegetarijanaca bilo deset slučajeva manje obolelih od srčanih bolesti u odnosu na osobe koje konzumiraju meso, ali je istovremeno bilo više slučajeva moždanih udara.

Eksperti ističu da, bez obzira na izbor prehrane, konzumacija širokog spektra hrane je najbolje za njihovo zdravlje, prenosi BBC.

– Poruka svima je da ima smisla imati dobro planiranu dijetu i jesti širok izbor namirnica. Konzumatori mesa ne moraju nužno imati raznoliku prehranu, jer mogu svako veče živjeti na mesu i krompiru i da ne jedu povrće – rekao je Frenki Filips iz Britanske dijetetske asocijacije.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba savetuje balansiranu prehranu koja uključuje pet dnevnih obroka bogatih voćem i povrćem, hranu bogatu vlaknima, proteinima i mlečne proizvode. Hranu s visokim udelom masti, šećera ili soli treba jesti ređe i u malim količinama.

Osobe na veganskoj i vegetarijanskoj ishrani takođe trebaju unositi dovoljno određenih hranjivih sastojaka.

Osobe koje konzumiraju meso, mlečne proizvode i ribu obično imaju dovoljno vitamina B12, potrebnog za zdravu krv i nervni sistem.

Gvožđe se takođe teže apsorbira iz biljnih namirnica, tako da oni koji se odluče da ne jedu meso u svoju prehranu moraju uključiti namirnice poput integralnog hleba i brašna, suvog voća i mahunarki.