UKUSNA DOZA ZDRAVLJA: Sezonsko voće leti baš PRIJA, a evo šta vaš ORGANIZAM time dobija!

Nektarina štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja, šljiva pomaže kod zatvora, lubenica čuva srce, kruške su zbog vlakana koje sadrže dobre za mršavljenje...

Voće
Foter: niallkennedy / photo on flickr

Iako je većina voća, poput jabuka, banana ili krušaka, dostupna tokom cele godine, leti se preporučuje da jedemo sezonsko voće koje se uzgaja u našem podneblju, poput lubenica, bobičastog voća, kajsija i breskvi.

Lubenicom protiv bubrežnih tegoba – Izvrstan je izvor beta karotena, vitamina C, pektina, likopena, kalijuma i gvožđa. Lubenice zbog visokog procenta vode pomažu kod bubrežnih problema.

Dinje regulišu krvni pritisak – Sadrže više od 90 odsto vode, vitamin C i A, kao i kalijum, mineral koji deluje u regulaciji krvnog pritiska. Vitamina C u 100g dinje ima 31 odsto od preporučenog dnevnog unosa.

Kajsije pomažu protiv infekcija – Odličan su izvor vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, štite kožu od štetnih sunčevih zraka…

Šljive sprečavaju problem zatvora – Bogate su vitaminima A, C i E, kao i mineralima, od kojih je najviše zastupljen kalijum. Šljive se preporučuju usled problema sa zatvorom zbog visokog sadržaja vlakana.

Malinama protiv upala i oštećenja – Bogate su snažnim antioksidansima koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih mikroba i oštećenje ćelija. Niskokalorične su i bogate vlaknima, dobre za probavu.

Niskokalorične breskve za sitost – Jedna breskva sadrži u proseku samo 68 kcal, a čak 3g vlakna, koja doprinose zdravlju probavnog sistema. Vlakna pomažu u stvaranju osećaja sitosti.

Borovnice za razgradnju masti – Istraživanja su pokazala da štite od bolesti srca i krvnih žila, kao i da imaju protivupalno dejstvo. Uz to, podstiču razgradnju masti i mogu da snize povišeni krvni pritisak.

Smokve za creva – Sadrže vitamine B kompleksa, vitamin E i K, kalijum, kalcijum i magnezijum. Pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, snižavaju nivo kolesterola i povoljno deluju na zdravlje debelog creva.

Kruške pomažu u skidanju kila – Visoke količine vlakana, osim što pozitivno deluju na probavni sistem, vrlo su delotvorne kod mršavljenja. Sadrže veliku količinu flavonoida i tako čuvaju kardiovaskularni sistem.

Nektarina protiv karcinoma – Sadrži hlorogenu kiselinu koja ima snažan uticaj u borbi protiv karcinoma. Bogate su antioksidansima, zbog čega povoljno deluju na imunitet.loading...