Iako je većina voća, poput jabuka, banana ili krušaka, dostupna tokom cele godine, leti se preporučuje da jedemo sezonsko voće koje se uzgaja u našem podneblju, poput lubenica, bobičastog voća, kajsija i breskvi.

Lubenicom protiv bubrežnih tegoba – Izvrstan je izvor beta karotena, vitamina C, pektina, likopena, kalijuma i gvožđa. Lubenice zbog visokog procenta vode pomažu kod bubrežnih problema.

Dinje regulišu krvni pritisak – Sadrže više od 90 odsto vode, vitamin C i A, kao i kalijum, mineral koji deluje u regulaciji krvnog pritiska. Vitamina C u 100g dinje ima 31 odsto od preporučenog dnevnog unosa.

Kajsije pomažu protiv infekcija – Odličan su izvor vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, štite kožu od štetnih sunčevih zraka…

Šljive sprečavaju problem zatvora – Bogate su vitaminima A, C i E, kao i mineralima, od kojih je najviše zastupljen kalijum. Šljive se preporučuju usled problema sa zatvorom zbog visokog sadržaja vlakana.

Malinama protiv upala i oštećenja – Bogate su snažnim antioksidansima koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih mikroba i oštećenje ćelija. Niskokalorične su i bogate vlaknima, dobre za probavu.

Niskokalorične breskve za sitost – Jedna breskva sadrži u proseku samo 68 kcal, a čak 3g vlakna, koja doprinose zdravlju probavnog sistema. Vlakna pomažu u stvaranju osećaja sitosti.

Borovnice za razgradnju masti – Istraživanja su pokazala da štite od bolesti srca i krvnih žila, kao i da imaju protivupalno dejstvo. Uz to, podstiču razgradnju masti i mogu da snize povišeni krvni pritisak.

Smokve za creva – Sadrže vitamine B kompleksa, vitamin E i K, kalijum, kalcijum i magnezijum. Pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, snižavaju nivo kolesterola i povoljno deluju na zdravlje debelog creva.

Kruške pomažu u skidanju kila – Visoke količine vlakana, osim što pozitivno deluju na probavni sistem, vrlo su delotvorne kod mršavljenja. Sadrže veliku količinu flavonoida i tako čuvaju kardiovaskularni sistem.

Nektarina protiv karcinoma – Sadrži hlorogenu kiselinu koja ima snažan uticaj u borbi protiv karcinoma. Bogate su antioksidansima, zbog čega povoljno deluju na imunitet.