UKUSNA JE, ALI… evo koja su LEKOVITA SVOJSTVA borovnice

Generacijama unazad, borovnica je veoma zastupljena u narodnoj medicini. Poznata su njena lekovita svojstva i pozitivan uticaj na zdravlje, bilo da se koristi njen plod, list ili plod. U ishrani se konzumira kao sveža i suva.

borovnice
Pixabay.com

Zbog lekovitog dejstva i odličnog uticaja na zdravlje, sve češće se, pored divlje, mogu pronaći i pitome borovnice, koje se uzgajaju.

Kakva je biljka borovnica?

Borovnica pripada grupi žbunastih biljaka i raste između 50 i 100 centimetara u visinu. Ima oštre grančice, kao i sočne, glatke, jajolike listove. Sam plod borovnice je sitan i bobičas – najpre je zelene boje, zatim crvene, a kada je zreo, najčešće u periodu od kraja jula do početka septembra, postaje tamno teget ili crne boje. Za borovnicu se može reći da je otporna biljka, da dobro podnosi sušu, vetar i mraz i najčešće se može pronaći na padinama brda i planina.

Kao što smo rekli, borovnica raste u žbunu što je čini nepristupačnom za branje. Ipak, zbog lekovitih svojstava i njenog pozitivnog uticaja na zdravlje, ljudi nikada nisu odustajali od branja njenih plodova – to čine ručno i uz pomoć specijalnih „češljeva“ za branje.

S obzirom na veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata koje ima u svom sastavu, borovnica se smatra jednim od najvećih antioksidanata koji se mogu naći u prirodi. Zato, trudite se da ona bude sastavni deo vaše ishrane.

Sve veći broj zasada pitome borovnice

Pored divljih borovnica na padinama planina i brda, sve češće se mogu videti zasadi pitome borovnice, koje se uzgajaju u vrtovima, plantažama i voćnjacima. Na ovaj način, borovnica postaje dostupnija i više prisutna na tržištu, njena cena je manja u poređenju sa divljom borovnicom, što omogućava većem broju ljudi da uživa u njenim blagodetima.

Pitome borovnice imaju nešto krupnije i slađe plodove u poređenju sa divljom borovnicom. Kao i divlja, pitoma borovnica se može koristiti sveža ili suva, za lečenje brojnih bolesti i jačanje imunog sistema.

Za šta je sve dobar sok od borovnice ?

Lekovita svojstva borovnice su dobro poznata, a one se mogu u ishrani koristiti sveže, kao čaj, marmelada, sirup, od nje se može praviti rakija a može se dodavati brojnim jelima. Međutim, sve češće se koristi sok od borovnice koji ima veliki broj pozitivnih uticaja na krvnu sliku, koja je veoma važna za vaše opšte zdravlje ili kada radite, recimo, lekarski pregled za vozačku dozvolu da biste bili sigurni da je sve u redu i da možete slobodno polagati vozački.

Sok od borovnice za krvnu sliku je veoma koristan jer je bogat mnogim vitaminima i hranljivim materijama, među kojima su su: vitamin A, vitamini B kompleksa, vitamini C, E, K;  gvožđe, mangan, fosfor, cink, kalijum, kalcijum, magnezijum, karotin, a tu su i limunska kiselina, salicilna kiselina, pantotenska kiselina, tiamin, proteini i brojni drugi. Sok od borovnice, pored benefita za krvnu sliku, pozitivno deluje i na podizanje imuniteta, regulisanje probave, ublažavanje glavobolje, menstrualnih bolova, smanjenje lošeg holesterola. Takođe, poboljšava rad srca i ima pozitivan uticaj na mozak.

Ukoliko dnevne grickalice i slatkiše zamenite borovnicama i drugim voćem ili povrćem, znajte da ćete očuvati i svoje desni, i ni na kraj pameti vam neće biti zubar. Beograd raspolaže velikim brojem pijaca i piljarnica gde uvek možete pronaći sveže i sočno voće. Takođe su ovo mesta gde su namirnice povoljnije, tako da je svakako predlog da posetite one obližnje u svojoj okolini.

Pored lekovitih svojstava, sok od borovnice za krvnu sliku karakteriše i veoma lep ukus, zbog čega svakodnevno treba da bude deo ishrane trudnica, dece, dojilja i svih onih koji vode računa o svom zdravlju.