UKUSNA ŽITARICA KOJU I NOLE OBOŽAVA: Namirnica koja ČISTI OD TOKSINA i čini čuda za organizam

Ishrana koju primenjuju sportisti posebno je propisana od stručnjaka koji se bave isključivo njihovim zdravljem.

Printscreen

Naime, naš šampion Novak Đoković odabrao je žitaricu konou, koja je idealna, ukoliko vam smeta gluten ili patite od celijakije.

Šta je kinoa?

Kinoa je biljka iz familije štireva, a budući da izgledom podseća na žitaricu, zovu je i pseudožitarica, odnosno lažna žitarica. Ona se priprema, jede i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava. Sadrži velike količine belančevina, zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla.

Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, magnezijumom, manganom, gvožđem, bakrom, fosforom, cinkom, selenom i kalcijumom, takođe sadrži i razne minerale, aminokiseline i eterična ulja. Kinoa ima veliki procenat aminokiselina i proteina i ne sadrži gluten.

Kinoa može da se koristi na mnogo načina

Interesantna je i hranljiva zamena za pirinač, kuskus i sočivo.

Može da zameni krompir u kroketima, knedlama i ostalim vrstama krompir-testa ili poh-mase.

Može se dodavati u supe, čorbe, variva, gulaš, pa i u salate.

Mlevena kinoa je idealna zamena za brašno u pripremi poslastica bez glutena.

Za šta se ona koristi?

Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa. Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i desni, a ima i smirujuće dejstvo, pa se koristi za lečenje depresije i neuroze. Ako vas muči kašalj ili prehlada, kinoa je u stanju da smiri ove simptome

Kinoa obiluje vlaknima koja su neophodna za pravilan rad creva.

Ova biljka se koristi i kao laksativ, i ima moć da izleči hronični zatvor. Ona se još u narodnoj medicini koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.