Naime, naš šampion Novak Đoković odabrao je žitaricu konou, koja je idealna, ukoliko vam smeta gluten ili patite od celijakije.
Šta je kinoa?
Kinoa je biljka iz familije štireva, a budući da izgledom podseća na žitaricu, zovu je i pseudožitarica, odnosno lažna žitarica. Ona se priprema, jede i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava. Sadrži velike količine belančevina, zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla.
Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, magnezijumom, manganom, gvožđem, bakrom, fosforom, cinkom, selenom i kalcijumom, takođe sadrži i razne minerale, aminokiseline i eterična ulja. Kinoa ima veliki procenat aminokiselina i proteina i ne sadrži gluten.
Kinoa može da se koristi na mnogo načina
Interesantna je i hranljiva zamena za pirinač, kuskus i sočivo.
Može da zameni krompir u kroketima, knedlama i ostalim vrstama krompir-testa ili poh-mase.
Može se dodavati u supe, čorbe, variva, gulaš, pa i u salate.
Mlevena kinoa je idealna zamena za brašno u pripremi poslastica bez glutena.
Za šta se ona koristi?
Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa. Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i desni, a ima i smirujuće dejstvo, pa se koristi za lečenje depresije i neuroze. Ako vas muči kašalj ili prehlada, kinoa je u stanju da smiri ove simptome
Kinoa obiluje vlaknima koja su neophodna za pravilan rad creva.
Ova biljka se koristi i kao laksativ, i ima moć da izleči hronični zatvor. Ona se još u narodnoj medicini koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.