Ulje ove biljke najbolje TOPI MASNE NASLAGE

Uljana repica
pixabay.com

Ulje uljane repice moglo bi da počne da topi masne naslage za manje od četiri nedelje, pokazalo je najnovije istraživanje.

 

Ulje, koje se dobija iz semena uljane repice, sadrži upola manje zasićenih masti od maslinovog ulja i materije koje naročito tope masne naslage na stomaku.

„Bilo visceralne ili trbušne, masti svakako povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a vezuju se i za povećan rizik od nastanka stanja kao što metabolički sindrom i dijabetes. Mononezasićene masti u ulju uljane repice smanjuju količinu ovih masti koje imaju negativan uticaj na zdravstveno stanje.“, navodi nutricionista Peni Kris-Eterton.

U studiji je proučavano dejstvo pet različitih vrsta biljnih ulja – standardno ulje uljane repice, visoko-oleinsko ulje uljane repice, visoko-oleinsko ulje uljane repice sa DHA (vrsta omega-3 masne kiseline), kombinacija kukuruznog ulja i ulja šafranike, kao i kombinacija lanenog ulja i ulja šafranike.

Ispitanici su dobili zadatak da dvaput dnevno konzumiraju smutije koji sadrže ova ulja.

Nakon samo mesec dana, Kris-Eterton i njene kolege primetili su da su učesnici koji su konzumirali standardno ulje uljane repice ili visoko-oleinsko ulje uljane repice u proseku imali 0.11 kilograma manje stomačnih masti nego kada je eksperiment počeo.

“Opšte je pravilo da nije moguće ciljati na zasebne delove tela kada je rel o skidanju masnih naslaga, ali čini se da mononezasićene masne kiseline utiču naročito na trbušne masti”, rekla je Kris-Eterton.

Najbolji način da koristite ovo ulje u svojoj ishrani je u vidu dresinga za salatu i dodatka smutijima, možete njime preliti bareno povrće ili ono koje ste ispekli u rerni.