ULTIMATIVNO UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE ORGANIZMA: Ostanite ZDRAVI u 2017. i to bez IMALO TRUDA!

Sedenje
Pixabay.com

Zaboravite na novogodišnje odluke, nikada nećete početi da vežbate, nikada nećete krenuti u teretanu, čak ni ako ste kupili uske pantalonice od likre.

 

Ne brinite. Čak i bez tako drastičnih mera možete da poradite na sebi. Postoji pregršt načina koji će vam pomoći da ostanete zdravi u novoj 2017. godini, a da u to uložite malo ili imalo truda.

 

Prestanite da pijete toliko fabričkih sokova. Vrlo mali procenat to soka zapravo potiče od voća, veći deo su samo voda, šećer i sastojci koje je bolje i ne pominjati. Ako želite sok, pijte nezaslađeni sok od sveže ceđenog voća.

Dišite kao da niste na samrti. Pravilno disanje je veoma važno, naročito kada želite da snizite stepen anksioznosti i stresa. Opustite mišiće vrata i ramena, sedite udobno i spustite stopala na pod. Udahnite na nos dok izbrojite do dva i osetite kako vam se stomak puni vazduhom. Napućite usne kao da ćete da zazviždite i izdahnite vazduh dok izbrojite do četiri.

Zasadite lep cvet. Baštovanstvo je veoma važno. Em zato što može da bude nalik vežbanju – sagnite se da napunite saksiju, ustanite da odete po zasad, sagnite se, i tako dalje…, em zato što će vam i misli biti lepše kad ste okruženi lepim biljkama.

Nemojte da sedite kao da ste ŠKAMP! Kao što vam je i majka oduvek govorila – stav je veoma bitan. Osim što ćete izgledati atraktivnije ispravljenih leđa, vaši unutrašnji organi i kičma biće vam veoma zahvalni.

via GIPHY

Razmrdajte telo. Bar deset minuta dnevno posvetite istezanju, makar to bilo jednostavno pokušavanje da dotaknete prste na nogama. To će vam ojačati mišiće i poboljšati držanje.

 

Prošetajte se po parku. Ne samo da je dobra za srca, šetnja je dobra i za vaše mentalno zdravlje. Obrnite krug oko bloka i usput popijte flašicu vode i već ste, što naš narod kaže, “na konju”.

Prestanite da pratite vesti. Ili bar prestanite toliko da padate u bedak zbog njih. Mnogo toga lošeg se dešava, ali vama su dnevno potrebne samo najvažnije informacije, a ne bolni detalji o kojima ćete razmišljati ceo dan i nervirati se.

Kijajte. Da, glup savet, ali koristan. Kijajte, nikako se ne ustežite i ne zadržavajte to u nosu. Em što ćete se osećati super kad kinete, em nećete naprezati krvne sudove.

Pijte čašu tople vode dnevno. Jednu jedinu čašu. Ne mora čak ni da vam se svidi. Ali topla voda se lakše apsorbuje od hladne i dobra je za vaše varenje. Jedna čaša tople vode dnevno i u nekom trenutku izgledaćete kao da ste bili u teretani.