UMIRITE SE UZ POMOĆ ČAJEVA: Ovo su pet uz koje ćete biti spokojni i spavati kao beba

Kafa
Pixabay.com

Svi znamo da nam iz prirode dolaze najbolji lekovi za mnoge tegobe, a stres se tako najbolje rešava.

 

Sa dolaskom prvih hladnih dana većina nas počinje da pije čajeve, pre svega da bi se ugrejali, ne znajući da među njima ima onih koji su melem za naše živce! Stres je reč koju ćete čuti bar pet puta dnevno, a svako ima rugačije načine za njeovo prevazilaženje. Predstavljamo vam pet čajeva koji deluju umirujuće i sigurno će vam prijati da ih popijete uveče kada se vratite kući nakon napornog dana.

Čaj od kamilice

Kamilica opušta, potiskuje nemir, ljutnju i bes, smiruje i smanjuje psihičku osetljivost. Stručnjaci pretpostavljaju da je za smirujući učinak kamilice zaslužan flavonoid pod nazivom apigenin. Uz sve to, lekovita biljka podiže nivo glicina u telu – reč je o aminokiselini koja opušta živce i mišiće. Čaj od kamilice je najpopularniji čaj na svetu. Jednostavno ga je pripremiti pomoću svežih ili sušenih cvetova biljke. Nekoliko minuta nakon konzumiranja, doslovno ćete osetiti popuštanje stresa i napetosti.

Čaj od majčine dušice

Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listu i cvetu, a u lečenju nesanice pomažu timol i karvakrol, njena eterična ulja koja opuštaju mišiće. Budući da sadrži lako isparljive sastojke, čaj od majčine dušice treba spremati u poklopljenoj posudi jer u suprotnom neće imati lekovita svojstva. Čaj se priprema na sledeći način – kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Kad se čaj prohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko ne možete da podnesete gorčinu, zasladite kašičicom meda.

Čaj od matičnjaka

Od matičnjaka, odnosno matočine, limun trave ili pčelarice, kako se sve u narodu zove ova biljka, može da se napravi odlična kupka koja deluje smirujuće, te se preporučuje osobama koje pate od nesanice. Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo. Skuvajte deset kašika suvih listova matičnjaka u jednom litru vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Odvarak dodajte u vodu za kupanje i leškarite u kadi dvadesetak minuta, pre spavanja.

Čaj od kantariona

Najpoznatiji prirodni antidepresiv je kantarion. Ova biljka ima jako dugu tradiciju u narodnoj medicini i poboljšanju raspoloženja, uklanjanju nervne napetosti i nesanice. Ranije je smatrano da je hipericin najznačajnija aktivna komponenta kantariona, ali se danas zna da su i brojni drugi sastojci odgovorni za njegova dejstva, a sve veći značaj se pridaje hiperforinu. Kantarion sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način deluju i antidepresivni lekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO-inhibitori. Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu radi uvođenja u san i održavanja sna, pa je tako određeno kako kantarion deluje kod nesanice.

Čaj od lipe

Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji teško dolaze do sna, čaj od lipe preporučuje se kao svakodnevni napitak. Čaj od lipe pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i deca. On je blagi relaksant posebno efikasan kod nervne napetosti. Za opuštanje ne mora samo da se pije nego može i da se doda vodi za kupanje. Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze da bi smanjile nervozu i problem sa snom. Pravilna priprema čaja od lipe podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta preliju šoljom ključale vode i ostavi poklopljeno da odstoji pet do deset minuta. Zatim se procedi i pije.