STAVITE SEBE NA PRVO MESTO: Devet znakova da ne brinete dovoljno o svom organizmu

Lekari tvrde da vam telo šalje “tihe“ znakove kako bi vas upozorilo na to da mu treba više brige, a za portal "thehelathy.com" naveli su i koji su to simptomi:

Stres
freedigitalphotos.net/stockimages

1. ZABORAVNOST
Iako se zaboravnost danas povezuje sa starenjem, dr Martin G. Blum navodi da ona ipak može da upozori na neke ozbiljnije probleme.

Takva je recimo hormonalna neravnoteža koja može da utiče na kognitivna stanja, a iako je takvo stanje učestalije kod žena, kod oba pola može se javiti zaboravnost koja je rezultat neravnoteže probavnih bakterija.

Budući da su probavne bakterije povezane s mozgom, promena u probavi mogla bi da donese bistrinu i da poboljša koncentraciju, a pomoći će i hrana bogata probioticima.

2. MANJAK VOLJE ZA SEKSOM
Roditeljske obveze ili pak decenije u braku, nekim ljudima smanjiće volju za seksom, no ako je ta volja u nekom trenutku nepostojeća, smatra dr Blum, možda imate probleme s hormonima.

Hormonalni disbalans može da dovede i do ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su umor, depresija, povećanje telesne težine pa čak i problemi sa srcem.

3. STRES
Bilo da je uzrok posao, porodica, ljubavna veza ili pak opšta zabrinutost, konstantni stres utiče na zdravlje jer podiže nivo hormona kortizola.

Kada je nivo kortizola visok ili neuravnotežen, moguće je da ćete osećati nagle promene raspoloženja, ali i da će se javiti anksioznost, depresija ili loša kognitivna sposobnost koje će, na kraju, dovesti do manjka samopouzdanja, manjka energije i do povećanja frustracije, kazao je dr Blum.

U tim situacijama dobro je započeti brigu za sebe promenom načina ishrane.

4. POSPANOST
Nesanica, neprestana buđenja tokom večeri ili hronični osećaj umora, tvrdi dr Blum, dovoljan su razlog za posetu lekaru.

Još jedan simptom takvog stanja jeste apneja u snu koja stvara disajne probleme i utiče na sam ciklus sna. Osim toga, može da prouzrokuje i visok krvni pritisak, povećanje telesne težine i srčane bolesti.

“Kako starimo tako i nivoi hormona postaju neuravnoteženi, te kao takve utiču na kvalitet sna”, smatra dr Blum.

5. TRZAJI MIŠIĆA
Dr Adonis Majkez upozorava da učestaliji trzaji mišića mogu da znače manjak magnezijuma u telu koji tokom vremena može da prouzrokuje ozbiljnije zdravstvene probleme.

Manjak magnezijuma može dovesti do aritmije srca koja može da izazove srčani udar i trenutnu smrt, tvrdi lekar.

Kako bi povećali količinu magnezijuma u telu, lekar preporučuje konzumaciju hrane bogate magnezijumom –  kakvi su bademi, semenke bundeve te banane.

6. PECKANJE U RUKAMA I NOGAMA
Povremeno peckanje u rukama i nogama normalno je, no ako se peckanje javlja učestalo, moguće je da vam telu nedostaje vitamina B12.

Kada taj nedostatak postane hroničan, mogu se javiti anemija i neurološke bolesti.

7. SUVA KOŽA
Manjak masnih kiselina ogleda se u suvom izgledu kože, tvrdi dr Dženet Pristovski.

A osim što ćete kožu tretirati prikladnim kremama, trebalo bi i svojoj ishrani da dodate zdravih masti, a njihov izvor mogu biti avokado,orasi, masline i drugo.

8. BUBULJICE
Iako ovakve promene na koži uzrokuju genetika i hormoni, stres je takođe jedan od uzročnika, tvrdi dr Džošua Zikner.

Dokazano je da je stres na poslu ili u školi, tokom ispitnih rokova, povezan s pogoršanjem akni.

S druge pak strane, prevelika količina šećera i hrane sa skrobom spadaju u uzročnike bubuljica jer povećavaju nivo šećera u krvi i tako podstiču upale. U ovu grupu spadaju i mleko i popratni proizvodi.

9. POPODNEVNI UMOR
Dr Tanja Dempsi smatra da popodnevni umor može da bude posledica konzumacije loših namirnica. Naime, ako za ručak jedete hranu koja se zasniva na hlebu, on će trenutno povećati nivo šećera u krvi, a zatim će je za nekoliko sati drastično smanjiti.

Zbog toga će se javiti pospanost nedugo nakon obroka.