Uništava više od 30 bakterija: Ovaj začin je najmoćniji prirodni antibiotik

Njegova lekovita svojstva bila su poznata još i u doba drevnih Grka, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.

Začini
Pixabay.com

Moćno ulje divljeg origana smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutrašnje ili spoljne primene i uvek je potrebno mešati ga sa drugim jestivim uljima.

1. Efikano se bori protiv bakterijskih infekcija i gljivičnih infekcija

Mnoge studije dokazale su da ulje divljeg origana ima snažna antibakterijska svojstva pa je zbog toga efikasni saveznik u borbi protiv čak 30 bakterija, uključujući ešerihiju koli koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme.

Jednako je uspešan u saniranju gljivičnih infekcija. Često ga koriste ljudi koji imaju atletsko stopalo ili pak gljivice na noktima. Prilikom spoljne upotrebe ulja divljeg origana potrebno ga je mešati sa drugim jestivim uljem baš kao i prilikom unutrašnje upotrebe.

2. Olakšava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi prilikom bolnih menstruacija, ali i kod neredovnih menstruacija. Spada u grupu biljnih proizvoda koji stimulišu protok krvi u područje karlice i izaziva kontrakcije materice. Upravo se zbog toga korišćenje ulja divljeg origana ne preporučuje se trudnicama, ali korišćenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

3. Pomaže kod problema sa probavom

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja. Ulje divljeg origana stimuliše protok žuči u probavni sistem i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje gasova i pomaže u regulaciji želudačanih kiselina.

4. Ublažava posledice kožnih bolesti

Mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ovom ulju. Važno je napomenuti kako je ono u koncentriranom obliku “vruće” ulje pa se ne sme koristiti samo jer može izazvati crvenilo ili iritaciju. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se meša s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem i pre korišćenja na većem delu tela prvo testira na malom komadiću kože. Ukoliko nakon upotrebe nema posledica poput osećaja peckanja, svraba, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti.

Mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ulju divljeg origana.

5. Izvor je brojnih esencijalnih nutrijenata

Magnezijum, cink, vitamin C, vitamin E, gvožđe, kalcijum, mangan, niacin – sve su ovo važni nutritijenti koji se nalaze u ulju divljeg origana.

6. Ublažava respiratorne probleme

Istraživanja su pokazala da je efikasan kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Jedan od njegovih glavnih sastojaka, karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih disajnih puteva, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dela respiratornog sistema.

Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tela na alergene.

7. Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, štiti srce i krvne sudove od štete koju im nanose slobodni radikali. Oni napadaju ćelije tela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidanti. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.