Uočiti poruke koje vam šalje VAŠE TELO: Test od 60 sekundi OTKRIVA da li ste zdravi!

Uz pomoć ovih šest kratkih testova možete uočiti poruke koje vam šalje vaše telo kako biste se na vreme obratili lekaru.

zdravlje
pixabay.com

Potrebno je jako malo vremena da ustanovite kakvo vam je zdravlje. Uz pomoć ovih šest kratkih testova možete uočiti poruke koje vam šalje vaše telo i kako biste se na vreme obratili lekaru kako biste uklonili eventualni zdravstveni problem.

1. BEONjAČE

Stanite ispred ogledala i pogledajte dobro svoje oči. Ako su beonjače poprimile žućkastu boju, moguće je da ste proveli previše vremena na suncu bez naočara za sunce. Ako se žutilo ne nestane, otiđite kod doktora kako biste isključili mogućnost problema s jetrom.

Crvene oči mogu biti simptom mnogih problema, od alergija do infekcija. Potrebno je razlikovati kratkotrajno crvenilo koje se pojavi npr. prilikom iritacije zbog ispale trepavice ili zbog višesatnog boravka ispred kompjutera od dugotrajnog crvenila koje ne prestaje danima. Ono može biti simptom alergije, ili infekcije i u tom slučaju se obratite lekaru.

2. IZDRŽLjIVOST

Nedostatak fizičke aktivnosti šteti našem telu i dugoročno može dovesti do razvoja raznih hroničnih bolesti. Svoju snagu i izdržljivost možete testirati na jednostavan način. Stepenicama se popnite na drugi sprat zgrade ili kuće. Ako ste se jako zaduvali, oznojili i izgubili dah, to znači da imate jako slabu kondiciju, a možda i problema s hormonima štitne žlezde – pa ih proverite.


3. STRUK

Poznato je da debljina na specifičnim delovima tela može biti opasna. Tako ljudi koji višak kilograma nose oko struka imaju veće šanse za razvoj bolesti srca, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Izmerite obim struka i ako je veći od 90 centimetara za muškarce i 80 za žene, to znači da je vreme za dijetu i vežbanje.

4. KOŽA

Suva koža (pogotovo nakon tuširanja) neugodan je problem, ali i upozorenje da vašem telu nešto fali. Testirajte kožu tako što ćete se ogrebati noktom na području podlaktice. Ako vam pod vam pod noktom završe ostaci kože ili je jako vidljiv trag grebanja, to znači da vašoj koži treba dobra hidratacija ne samo spolja, već i iznutra.

5. MLADEŽI

Obavezno pratite stanje svojim mladeža, pogotovo onih većih i izraženijih. Za skeniranje celog tela ne treba vam puno vremena – stanite pred ogledalo i bacite pogled na njih. Promene na mladežima, crvenila, svrab, krvarenje i nagli rast često su sasvim benigne promene koje završavaju samo uklanjanjem mladeža, ali mogu biti upozorenje za ozbiljnije probleme. Zato potražite savet dermatologa ako ih primetite.

6. MOKRAĆA I STOLICA

Kada izvršite malu i veliku nuždu, pogledajte u wc šolju, jer tako možete puno saznati o svom zdravlju. Zdrava mokraća je bistra i svetlo žute boje. Tamna i mutna mokraća pre svega je znak da ne pijete dovoljno tečnosti. Ako u mokraći primetite krv, to je uglavnom znak urinarne infekcije ili upale bubrega. U tom slučaju odmah posetite doktora.

Ako jedete hranu bogatu gvožđem (cvekla, spanać, borovnice, kupine), vaša stolica može biti tamnije boje. Međutim, ako niste jeli takvu hranu, a primetili ste da vam je stolica jako tamna ili čak crna, otiđite kod doktora i testirajte stolicu na krvarenje. Možda imate unutarnje hemoroide ili polipe koje je potrebno izlečiti ili ukloniti.


loading...