UPOZORAVAJUĆI SIMPTOMI: Pet znakova da vam je KORONA ZAHVATILA PLUĆA

Dr Debora Li, koja radi u britanskom zdravstvenom sistemu, izborila se sa koronavirusom - a njen glavni utisak je da je virus veoma prevrtljiv. Dok ga neki skoro ni ne primete, drugi se bore za život kad korona zahvati njihova pluća. Postoje određeni signali da je virus zahvatio pluća.

Pixabay.com

Infekcija koronavirusom obično traje dve nedelje, ali može trajati i od tri do šest nedelja u ozbiljnim slučajevima, piše doktorka Li, a prenosi Ordinacija.

Ozbiljnost simptoma infekcije je podeljena u pet grupa: asimptomatična, blagi slučaj zaraze, umerena bolest, ozbiljna bolest i kritično stanje – akutni respiratorni sindrom.

Iskustva iz Vuhana, epicentra pandemije, pokazuju kako je 81 odsto pacijenata primljeno s blagim simptoma, a 14 odsto zaraženih je razvilo ozbiljnu upalu pluća, a oko pet odsto je zahtevalo negu za kritične slučajeve.

Kada lekari žele da procene da li je došlo do propadanja pluća, pre svega ih zanima prelaz iz blagog i umerenog stanja u ozbiljno i kritično. Blago i umereno stanje se može tretirati kod kuće, ali ostali slučajevi zahtevaju hospitalizaciju.

Dr Debora Li donosi informacije koje će vam pomoći da odlučite da li vaša infekcija prelazi iz umerene u kritičnu, a ako je tako, da znate kako je potrebno odmah potražiti pomoć.

KAŠALJ SE POGORŠAVA

Otprilike 82 odsto pacijenata koji imaju ovu bolest imaju i kašalj. Obično se radi o suvom kašlju koji iritira. Stručnjaci pojašnjavaju taj kašalj u prvoj fazi bolesti kao epizode koje traju i do sat vremena, a ponavljaju se tri puta u danu.

Kašalj se javlja zbog upale disajnih puteva, a radi se o refleksu koji postoji kako bi zaštitio telo do invazije nepoznatih čestica, poput bakterija i virusa. Ako su pluća upaljena, kašljem će se izbacivati i sluz. Kašalj je dobra stvar u ovom slučaju, ali može biti vrlo naporan i umoriti osobu, a takođe će onemogućiti pristup vazduhu u pluća pa može uzrokovati i ozbiljne probleme, poput povrede rebra.

Ako se kašalj pogoršava, to može biti znak da infekcija napreduje i da će se razviti upala pluća.

TEŠKO DIŠETE

Ova poteškoća je prijavljena od strane 31 odsto pacijenta u Vuhanu. Jasno je da je jako neprijatno imati osećaj da ćete ostati bez vazduha jer ne možete da dišete. Nivo poteškoća s disanjem je verovatno najvažniji indikator težine vašeg stanja. Zdrava odrasla osoba će udahnuti 12-18 puta u minutu. Više od 20 udaha u minutu se naziva ubrzanim disanjem i zove se tahipneja.

Nemogućnost disanja utiče i na normalne dnevne aktivnosti, a kako bolest nastavi da se razvija, poteškoće će samo rasti. Ako vas problem ometa u dnevnim aktivnostima, pa na primer ne možete da dovršite rečenicu, a da ne ostanete bez daha, ili vam je teško da jedete i pijete, radi se sigurno o lošem znaku.

Ako uz to imate poteškoće s hodom, jasno je da nešto nije u redu. Ako ste posmatrali osobu koja se muči s disanjem mogli ste da vidite kako koristi mišiće na vratu da bi izbacio grudi kako bi udahnuo što više vazduha, a ponekad i šire nosnice. Uz ove probleme oni će se često žaliti i na bol u stomaku ili leđima.

Ako primećujete neke od ovih problema, potrebna vam je hitna lekarska pomoć jer ovo je signal da se više ne radi o blagom slučaju zaraze.

NIKADA NISTE BILI UMORNIJI…

Umor je jedan od prvih simptoma koje su prijavile osobe s kovidom u Kini, i to čak 70 odsto pacijenta. Ako ste bolesni, normalno je da osećate umor. Ipak ako to preraste u celodnevni umor, poput nemogućnosti ustajanja kako biste se okupali ili obukli odeću, izgubili ste apetit ili ne želite ništa da pijete, to su već znaci iscrpljenosti. Ta jaka iscrpljenosti je posledica velikog broja virusa u vašem organizmu.

Vaše telo tada iskorišćava imunološki sistem do krajnjih granica. To može da rezultira visokom temperaturom, znojenjem, kašljem i može da vodi do dehidracije. Teško disanje jednako može da vas iscrpi. Kako se umor pogoršava, može vam postati teško da gledate televiziju ili da se koncentrišete i normalno komunicirate.

Druge stvari mogu da se zakomplikuju, poput razvoja bakterija, a u najgorem slučaju može doći do sepse. Ako umor ne prolazi i postaje ekstreman, to je znak da je infekcija koronavirusom postala ozbiljna i da se upala pluća pogoršava. Odmah potražite pomoć lekara.

USNE SU VAM POPRIMILE PLAVU BOJU

Ako vam usne ili prsti izgledaju plave boje, radi se o ozbiljnom znaku lošeg funkcionisanja pluća i potrebno je odmah potražiti lekarsku pomoć. Kada udišemo, pluća donose kiseonik srcu i ostatku tela. Kada je u pitanju ozbiljna upala pluća, poput one u slučaju kovida, telu verovatno nedostaje kiseonika. Organizam koji ima dovoljno kiseonika daje koži lepu ružičastu boju. Krv bez dovoljno kiseonika ima tamniju boju, pa koža poprima nijansu plave.

BOLI VAS U GRUDIMA

Ovaj simptom se ne spominje kao važan, ali upala pluća može uzrokovati i tu vrstu bola. Ako upala pluća utiče na tkivo pluća, može uzrokovati pleuritis, upalu plućne maramice.

Tipična bol koju tada osećate je ona kada udahnete, a ponekad se može osetiti i u stomaku, vratu i ramenima. Upala pluća može uzrokovati i nakupljanje vode u grudima. Kašljanje i istezanje mišića među rebrima može takođe uzrokovati bol, a teški kašalj čak i prelom rebra.

Upala pluća kao posledica bolesti kovid 19 predstavlja i dodatnu pretnju osobama koje već pate od određenih medicinskih stanja:

Kardiovaskularne bolesti: Ozbiljna infekcija koronavirusom samo stvara dodatni pritisak na vaše srce, jer će ono ubrzano raditi zbog infekcije, a sve u svrhu što bolje snadbevenosti kiseonikom. To će povećati rizik od razvoja angine ili srčanog udara.

Dijabetes: Kontrola bolesti je uvek otežana kada se dogodi akutna infekcija u telu.

Hronične respiratorne bolesti: Bolesti koje su često posledica pušenja, znači da su disajni putevi već oštećeni i začepljeni zbog sluzi koja se tu nakuplja.

Hipertenzija: Visok krvni pritisak u kombinaciji s bolestima srca i virusom stvara dodatne probleme.

Komplikacije se mogu razviti kod svih spomenutih stanja. Ako se bol u grudima pogoršava, savet je da svakako hitno potražite lekarsku pomoć.